Prognozele BNM reactualizate: În anul 2010 vom avea o creştere economică de 5% şi inflaţie de 7,8%

joi, 4 noiembrie 2010

Prognozele BNM reactualizate: În anul 2010 vom avea o creştere economică de 5% şi inflaţie de 7,8%
Foto: finances-news.com

Prognozele Băncii Naţionale a Moldovei privind creşterea economiei şi evoluţia preţurilor în anii 2010 şi 2011 au fost reactualizate. Potrivit Raportului de Politică Monetară nr.4, prezentat astăzi, 4 noiembrie 2010, în acest an vom avea o creştere economică de 5%, anterior anticipându-se o creştere de 3,4%. Inflaţia anuală va constitui în anul curent 7,8%, prognoza anterioară a BNM arătând o creştere a preţurilor de 8,2%.


Potrivit guvernatorului BNM Dorin Drăguţanu, recuperarea economică mai rapidă se datorează reformelor structurale implementate, liberalizării comerţului, politicii monetare adaptive şi situaţiei mai bune la partenerii externi (UE şi Rusia).

Nivelul de creştere a preţurilor s-a redus pe seama reactualizării prognozelor ce ţin de majorarea tarifelor în anul 2010, pe care Banca Naţională o anticipase anterior ca fiind mai semnificativă.

Potrivit prognozelor reactualizate ale BNM, în anul 2011 vom avea o creştere economică de 3,4% (cu 0,1 puncte procentuale mai mare decât prognoza anterioară) şi inflaţie de 7,3% (cu 0,2 puncte procentuale mai mică decât prognoza anterioară).

"Nu este atât de important cu cât creşte economia, important este să fie o creştere durabilă. Pentru aceasta este necesar să avem o industrie bună şi pieţe de desfacere care să ne asigure cât de cât exporturile", a spus Dorin Drăguţanu. În acest context, guvernatorul şi-a reiterat ideea, potrivit căreia, în cazul Republicii Moldova, singura metodă eficientă pentru creşterea competitivităţii exporturilor este atragerea masivă de investiţii, şi nu reducerea salariilor sau devalorizarea monedei naţionale.

sursa: Unimedia

0 Comments: