Procurori anti-tortură în toate raioanele republicii

joi, 4 noiembrie 2010

Procurori anti-tortură în toate raioanele republicii
Foto: alexneagoe.blogspot.com

Toate Procuraturile teritoriale din republică vor avea câte un procuror responsabil de investigarea cazurilor de tortură, tratament degradant şi inuman. Decizia a fost luată de Procurorul General, Valeriu Zubco, care a semnat un ordin în acest sens, transmite Serviciul de Presă al Procuraturii Generale.


Procurorii- antitortură vor fi numiţi în cadrul fiecărei procuraturi teritoriale şi specializate, inclusiv din rîndurile celor care au fost responsabili de verificarea respectării legislaţiei în izolatoare sau penitenciarele din regiune. În sarcina acestor procurori va fi pusă examinarea sesizărilor şi efectuării urmăririi penale pe cauzele penale ce ţin de: constrîngerea de a face declaraţii, tortură, depăşirea atribuţiilor de serviciu însoţită de aplicarea violenţei, torturii sau acţiuni care înjosesc demnitatea părţii vătămate, acte de violenţă săvîrşite asupra militarului.

Concomitent, procurorii responsabili de investigarea cazurilor de tortură, tratament degradant şi inuman, nu vor mai fi implicaţi în activităţi care au tangenţă cu activitatea colaboratorilor subdiviziunilor teritoriale ale MAI şi CCCEC, astfel încît să le fie asigurată independenţa.

Odată cu aprobarea noii structuri a Procuraturii Generale, în cadrul instituţiei a fost creată în premieră Secţia combatere tortură, care va coordona activitatea în domeniu la nivel republican.

”Necesitatea creării unei secţii specializate anume în investigarea tratamentelor inumane şi degradante s-a accentuat după evenimentele din 7 aprilie 2009”, a explicat Procurorul General.

UNIMEDIA amintește că faptele de tortură, tratamente sau pedepse inumane ori degradante pot fi semnalate şi la numerele„telefonului de încredere” a Procuraturii Generale. 

Sursa: UNIMEDIA




0 Comments: