Eugen Tomac și Elena Băsescu au pus creaţiile clasicilor români pe rafturile bibliotecilor şcolare din Republica Moldova

miercuri, 3 noiembrie 2010

Eugen Tomac și Elena Băsescu au pus creaţiile clasicilor români pe rafturile bibliotecilor şcolare din Republica Moldova
Foto: thefua.ro

Europarlamentarul Elena Băsescu şi secretarul de stat pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac au sosit la Chişinău astăzi, 3 noiembrie 2010, pentru a face o donaţie de carte pentru instituţiile şcolare din Republica Moldova din partea Guvernului României. Evenimentul oficial a avut loc la Casa Limbii Române "Nichita Stănescu" şi a fost însoţit de expoziţia de picturi, creaţii ale deţinătoarei de titlu onorific de Maestru în Artă, Ecaterina Ajder.


"Sunt foarte încântată să mă aflu din nou la Chişinău. Mulţumesc tuturor celor care protejează şi promovează limba română aici, în Republica Moldova. Înţeleg că este greu, dar aveţi încredere în susţinerea României", a spus Elena Băsescu. "Vorbim aceeaşi limbă, avem aceleaşi valori, acelaşi patrimoniu cultural: nu-l putem împărţi pe Mihai Eminescu, Grigore Vieru sau Alexei Mateevici", a declarat europarlamentarul. Aceasta a ţinut să menţioneze de asemenea că versurile imnului Republicii Moldova sunt scrise într-o limbă europeană, aceasta din momentul în care România a devenit ţară membră UE în anul 2007.

Eugen Tomac a declarat că donaţia de carte românească are loc în cadrul programului "Guvernul României îţi oferă o carte", care se adresează copiilor şi tinerilor români de peste hotare. "Orice român din afara graniţelor ţării poate primi gratuit astfel de cărţi", a menţionat Tomac. Potrivit acestuia, tot ceea ce trebuie să faci e să completezi un formular, să-l expediezi şi primeşti gratuit la domiciliu cartea solicitată.

Până la sfârşitul zilei, europarlamentarul Elena Băsescu şi secretarul de stat pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac vor participa la un eveniment similar şi la Casa Limbii Române din Căuşeni. Potrivit acestora, în următoarea săptămână, în Republica Moldova urmează să ajungă o altă tranşă de cărţi ale clasicilor români.

sursa: Unimedia

0 Comments: