(doc) RAPORT de monitorizare a presei: Postul de televiziune NIT continuă să facă partizanat politic pentru PCRM și să defavorizeze partidele membre ale AIE

marți, 2 noiembrie 2010

(doc) RAPORT de monitorizare a presei: Postul de televiziune NIT continuă să facă partizanat politic pentru PCRM și să defavorizeze partidele membre ale AIE
Foto: Colaj UNIMEDIA

Postul privat cu acoperire națională, NIT, continuă să facă partizanat politic deschis în favoarea PCRM, în timp ce un alt post privat, PRIME, favorizează la capitolul frecvență concurentul electoral PDM. Televiziunea publică Moldova 1 a prezentat subiectele în  context neutru, dar cu o ușoară favorizare a partidelor aflate la guvernare, pe când Publika TV a reflectat obiectiv evenimentele electorale.

Acestea sunt principalele concluzii prezentate în cel de-al doilea Raport de monitorizare a mass-media în campania electorală,  realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada 11- 24 octombrie.

Potrivit raportului, NIT prezintă comuniștii doar în lumină pozitivă, lansând și o campanie în susținerea PCRM. Alianța de guvernământ este, în majoritatea cazurilor, defavorizată și criticată, iar partidele extraparlamentare au avut acces limitat la acest post de televiziune.


Prime TV a oferit acces concurenților electorali și a reflectat subiecte cu conotație electorală directă, membrii AIE și PCRM fiind prezentați în context neutru. Totodată, Prime, din punct de vedere a frecvenței, a favorizat Partidul Democrat.

Posturile PublikaTV și Jurnal TV au reflectat activ evenimentele cu conotație electorală. Concurenții electorali au fost prezentați preponderent neutru, însă, la Jurnal TV se remarcă o ușoară favorizare a PLDM și PL. La PublikaTV nu este evidentă vreo tendință evidentă de favorizare a anumitor partide.

În ce privește presa scrisă și electronică, ziarele Moldova Suverană și agenția Omega continuă să favorizeze masiv Partidul Comuniștilor și să defavorizeze Alianța pentru Integrare Europeană, utilizând expresii denigratore la adresa oponenților comuniștilor, fără a prezenta opinia părții învinuite.

Pe de altă parte, ”Jurnal de Chișinău” ,”Timpul de dimineață” și portalul de știri UNIMEDIA prezintă PCRM în context negativ, favorizând sau defavorizând, în unele cazuri, AIE.  Atât ”Timpul de dimineață”, cât și portalul de știri UNIMEDIA favorizează partidele liberale în perioada monitorizată la capitolul frecvență.

UNIMEDIA precizează că pentru elaborarea Raportului, CJI a monitorizat 26 de instituții mass-media. Raportul de monitorizare a mass-mediei în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 este realizat de către Centrul de Jurnalism Independent (CJI), Asociaţia Presei Independente (API) şi Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău.

1. Vezi aici primul raport de monitorizare a presei în campania electorală.

Vedeți mai jos graficul frecvenței știrilor despre diferite partide politice (11-24 octombrie).









































sursa: Unimedia

0 Comments: