Oficial: 500 mii de dolari SUA din partea Chinei pentru asigurarea cu apă potabilă a satelor inundate în această vară

joi, 4 noiembrie 2010

Oficial: 500 mii de dolari SUA din partea Chinei pentru asigurarea cu apă potabilă a satelor inundate în această vară
Foto: UNIMEDIA

Premierul Vlad Filat şi ambasadorul Chinei în Republica Moldova Fang Li au semnat astăzi, 4 noiembrie, actul de primire a unui ajutor financiar, în valoare de 500 mii dolari SUA. Suportul financiar este destinat lichidării consecinţelor inundaţiilor, în special instalarea unui sistem de tratare a apei, care va asigura cu apă potabilă de calitate localitatea Nemţeni. Potrivit premierului, aceasta este prima parte din ajutorul total de 3 milioane de dolari, promis de Republica Chineză, în cadrul Acordului încheiat la 14 septembrie curent.


Premierul Vlad Filat s-a arătat mulţumit de modul cum decurg relaţiile moldo-chineze după vizita oficială întreprinsă în China în luna septembrie curent. "Mă bucur că relaţiile bilaterale s-au intensificat. Am reuşit să stabilim legături pe mai multe domenii şi suntem într-un contact permanent", a spus Filat. În acest context, prim-ministrul a menţionat creditul oferit de China, în condiţii preferenţiale, în vederea reconstrucţiei şoselei Hânceşti-Cimişlia, precum şi interesul manifestat de oficialii chinezi faţă de sectorul vinicol al Republicii Moldova.

Oficialul chinez Fang Li a menţionat că, de la obţinerea independenţei Republicii Moldova, China a oferit acesteia asistenţă tehnico-economică nerambursabilă, în valoare de circa 27 milioane de dolari SUA.

Amintim că Acordul de cooperare economică şi tehnică între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Populare Chineze privind acordarea unui ajutor nerambursabil în valoare de circa 3 milioane de dolari SUA a fost semnat la Beijing, la 14 septembrie 2010. Potrivit acestui Acord, suma de 500 mii de dolari pentru care azi s-a încheiat actul de primire a ajutorului financiar, va fi orientată pentru sprijinirea activităţii de instalare a unui sistem de tratare a apei, care va asigura cu apă potabilă de calitate localitatea Nemţeni.

sursa: Unimedia

0 Comments: