Liga Tineretului Rus avertizează: Dacă autoritățile nu vor demonta piatra comemorativă din fața Guvernului, o vom demonta noi

miercuri, 3 noiembrie 2010

 Liga Tineretului Rus avertizează: Dacă autoritățile nu vor demonta piatra comemorativă din fața Guvernului, o vom demonta noi
Foto: fondulculturii.wordpress.com

”Dacă piatra comemorativă nu va fi demontată, noi o vom demonta. Vom organiza încă câteva acțiuni, după care urmează să stabilim data. Am putea s-o demontăm simbolic, în ziua de 28 a oricărei luni”, a declarat liderul Ligii Tineretului Rus, Igor Tiuleanțev. Totodată, acesta suține că nu se va recurge la acțiuni violente sau vandalice.


Tiuleanțev susține că decizia Curții Constituționale, potrivit căreia Decretul lui Ghimpu cu privire la desemnarea zilei de 28 iunie Zi a Ocupației Sovietice este anticonstituțional, este un motiv legal pentru a demonta piatra comemorativă.

”Decizia de a instala monumentul a fost doar decizia lui Ghimpu și Chirtoacă, o decizie care divizează societatea”, consideră liderul LTR. În opinia acestuia, ziua de 28 iunie 1940 ar fi trebuit desemnată ca zi de eliberare de sub regimul de ocupației a României.

UNIMEDIA amintește că piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist, instalată în fața Guvernului, a fost dezvelită  la 28 iunie 2010, ca urmare a Decretului semnat de președintele interimar, Mihai Ghimpu, potrivit căruia ziua de 28 iunie 1940 este desemnată Zi a ocupației sovietice. Ulterior, în urma unei contestații a comuniștilor, CC a decis că acest decret este anticonstituțional, însă piatra comemorativă a rămas în fața Guvernului. Ieri, 2 octombrie, și Partidul Social Democrat a organizat un protest în fața Executivului, cerând demontarea pietrei comemorative. ”Este piatra rușinii”, au scandat social-democrații.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: