Suntem pregătiţi de sezonul rece: Pericolul izbucnirii unei epidemii de gripă sezonieră nu există

miercuri, 3 noiembrie 2010

Suntem pregătiţi de sezonul rece: Pericolul izbucnirii unei epidemii de gripă sezonieră nu există
Foto: storage0.dms.mpinteractiv.ro

Datorită campaniei de vaccinare contra gripei pandemice din sezonul rece 2009-2010, în urma căreia 850 mii de persoane au fost imunizate, pericolul izbucnirii unei epidemii de gripă sezonieră nu există. Declaraţia a fost făcută de către vice-ministrul Sănătăţii, Mihail Magdei.


Totodată acesta a menţionat că persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere o pot face în continuare la punctele medicale. „Vaccinarea împotriva bolilor infecţioase periculoase pentru viaţă şi sănătate este cea mai sigură metodă de protecţie”, a subliniat Magdei, menţionând că de la începutul sezonului rece  nu a fost înregistrat nici un caz de gripă pe teritoriul republicii.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătăţii, în ultimii ani cresc cazurile de refuz de la vaccinare. În anul 2009 şi pe parcursul a 9 luni din 2010 a scăzut 95% cuprinderea vaccinării la vârstele ţintă cu vaccinuri contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, oreionului, poliomielitei, hepatitei virale B. De asemenea s-a menţionat că nu există un tratament efectiv de tratare a maladiilor virale, de aceea unica metodă sigură de protecţie a sănătăţii populaţiei rămâne a fi imunizarea.

Circa 3 mii de copii născuţi în 2009 nu sunt la evidenţă în instituţiile medicale şi au rămas înafara serviciilor de imunizare, ceea ce pune în pericol sănătatea acestora şi a comunităţii în general.

Pentru anii 2011-2015 urmează să fie aprobat noul Program Naţional de Vaccinări.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: