Un nepot al lui Stalin a dat în judecată Parlamentul rus și cere despăgubiri de peste 3 milioane $

luni, 13 decembrie 2010

Un nepot al lui Stalin a dat în judecată Parlamentul rus și cere despăgubiri de peste 3 milioane $
Foto: marknesop.wordpress.com

Nepotul lui Stalin este hotarat sa-i spele numele bunicului sau. Evgheni Djugasvili a dat in judecata Parlamentul rus pentru "defaimarea onoarei" lui Stalin, dupa adoptarea unei rezolutii care-l invinovateste pe fostul dictator sovietic pentru masacrul de la Katyn, din 1940, informeaza site-ul postului Radio Polonia.


Djugasvili a declansat vineri un proces la Curtea Suprema din Rusia. Nepotul lui Stalin solicita despagubiri de 100 de milioane de ruble (3,25 de milioane de dolari), care ar urma sa fie platite de toti cei 342 de parlamentari ce au votat rezolutia potrivit careia masacrarea celor 20.000 de ofiteri polonezi a fost ordonata de Stalin.

"In datele rezolutiei se pretinde ca bunicul meu, Iosif Visarionovici Stalin, este vinovat de masacrul de la Katyn (un lucru) care nu corespunde realitatii si care murdareste onoarea si demnitatea bunicului meu", afirma Evgheni Djugasvili, in varsta de 73 de ani.

Omul sustine ca documentele care pretind sa arate ca Stalin a ordonat crimele de la Katyn au fost "fabricate" si ca nazistii sunt cei care i-au masacrat pe polonezi, idee sustinuta de propaganda sovietica pana in 1990.

Potrivit rezolutiei Dumei de Stat, adoptata la 26 noiembrie, "documentul care demonstreaza ca masacrul de la Katyn a fost comis din ordinul direct al lui Stalin si altor lideri sovietici, a fost pastrat in arhivele secrete multi ani".

Aceasta nu este prima oara cand Evgheni Djugasvili ii ia apararea bunicului sau, Stalin, incercand sa-i „spele memoria". In urma cu un an, el a dat in judecata publicatia rusa Novaia Gazeta, dupa ce aceasta a scris despre documente secrete declasificate, purtand semnatura lui Stalin, care ordonau executii ale unor cetateni sovietici.

Dupa invadarea din 1939 a regiunilor poloneze din est, de catre Uniune Sovietica, in baza Pactului germano-sovietic, 22.000 de ofiteri polonezi, prizonieri ai Armatei Rosii, au fost impuscati in padurea de la Katyn, la Mednoie (Rusia) si la Harkov (Ucraina).

Uniunea Sovietica i-a acuzat pe nazisti zeci de ani ca ar fi comis aceste asasinate. Mihail Gorbaciov a recunoscut vina tarii sale pentru comiterea acestor masacre abia in aprilie 1990. 

Sursa: a1.ro


0 Comments: