Consiliul Europei: Premierul kosovar este un lider mafiot, baron al traficului de droguri şi organe

miercuri, 15 decembrie 2010

Consiliul Europei: Premierul kosovar este un lider mafiot, baron al traficului de droguri şi organe
Comentariu: Hashim Thaci alături de Wesley Clark şi Bernard Kouchner, în 1999
Foto: cotidianul.ro

Hashim Thaci, premierul kosovar şi prospatul câştigător al alegerilor anticipate din Kosovo este liderul unei grupări mafiote implicată în trafic de arme, droguri şi de organe umane în Europa de Est, arată un raport al Consiliului Europei, obţinut de "The Guardian". Raportul va fi prezentat, joi, de Dick Marty, raportorul pentru drepturile omului al Consiliului Europei.


Thaci, care nu a ascuns că a fost un lider al Armatei Kosovare de Eliberare (UCK), a devenit liderul grupării mafiote în 1999, în timpul războiului din Kosovo. Cea mai şocantă informaţie din raport este cea despre uciderea mai multor prizonieri sârbi, cărora li se prelevau rinichii. Sârbii erau duşi în Albania, unde, la nord de Tirana, avea loc măcelărirea lor. "Când medicii erau pregătiţi pentru transplant, captivii erau luaţi din locul secret în care se aflau, executaţi de un membru UCK, iar trupurile lor erau duse rapede, cu avionul, la clinica unde avea loc operaţia", se arată în raport.

Raportul a fost cerut de Consiliul Europei, după ce Carla Del Ponte, fosta procuroare la Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, a precizat ca i s-a interzis să investigheze crimele liderilor UCK. Del Ponte, numită ambasador al Elveţiei în Argentina, a scris o carte în care a afirmat că ”liderii de rang mediu şi înalt din cadrul UCK erau la curent şi erau implicaţi în mod activ în contrabanda cu organe”.

La data apariţiei cărţii, în 2008, guvernul din Kosovo a refuzat să deschdă o anchetă în cazul acuzaţiilor formulate de fostul procuror TPI.

La aceasta, raportul Consiliului Europei adaugă lupta grupării lui Thaci pentru controlul traficului de heroină. Gruparea numită Drenica a devenit atât de puternica, încât a obţinut controlul politic în Kosovo, pe care nu l-a mai cedat până la obţinerea independenţei, în 2008.

Thaci şi alţi patru membrii ai grupării Drenica sunt acuzaţi de "asasinate, bătăi şi privare de liberate şi interogatorii", arată raportul Consiliului Europei.

Thaci nu este singurul mare politician kosovar al momentului care este acuzat de crime. Ramush Haradinaj, liderul unui puternic partid kosovar, este acuzat de crime de război şi este judecat la Haga.

0 Comments: