Adevărul: Rusia ispiteşte Moldova cu gaze. UE dă liber la vize

luni, 13 decembrie 2010

Adevărul: Rusia ispiteşte Moldova cu gaze. UE dă liber la vize
Foto: RIA Novosti

Kremlinul le promite moldovenilor avantaje economice importante în schimbul formării unei alianţe pro-Rusia. De cealaltă parte, oficialii Uniunii Europene, care au vizitat Capitala săptămâna trecută, au promis sute de milioane de euro şi scoaterea vizelor.

”Procesul de liberalizare a vizelor ar putea să meargă foarte repede. Importante sunt reformele interne”, a declarat Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, în cadrul viztei sale la Chișinău. Totodată, șeful administrației de la Kremlin, Serghei Narâșkin, a lăsat să se înțeleagă că Moldova ar trebui să-și rezolve probemele ”în contextul unei colaborări strategice cu Rusia.”


Reducerea preţului de import a gazului rusesc pentru Moldova, undă verde la exportul de vinuri şi produse agricole din Basarabia spre Rusia, deschiderea uşilor Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan pentru aderarea la ea şi a Republicii Moldova, dar şi disponibilitatea de a susţine anumite progrese în soluţionarea problemei transnistrene - acestea sunt doar câteva dintre promisiunile Rusiei pentru moldoveni, dacă liderii comuniştilor bat palma la guvernare cu Partidul Democrat, potrvit informaţiei apărute în ultimul număr al publicaţiei de limbă rusă „Ekonomiceskoie Obozrenie“, care citează surse din rândul delegaţiei lui Serghei Narîşkin, venit acum o săptămână în vizită la Chişinău.

„Totul este posibil“, s-a rezumat să comenteze pentru „Adevărul“ vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, dar şi secretar general al Partidului Democrat. „Cred în posibilitatea negocierii unui preţ mai mic la gaze şi a eliminării piedicilor la exportul de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă“, a declarat şi deputatul comunist Igor Dodon.

Regim liberalizat de vize, credite şi asistenţă financiară de 2,6 miliarde de dolari, negocierea Acordului de Asociere la UE, majorarea cu 80% a cotei la exportul vinurilor şi cerealelor pe piaţa UE, negocierea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE, ceea ce presupune abolirea taxelor vamale - aceasta este oferta UE pentru Republica Moldova.

Susţinerea Uniunii Europene a venit cu mult înainte de vizita lui Narîşkin. Să nu uităm că, în 2009 şi 2010, UE a fost cel mai important donator al Republicii Moldova“, a declarat Vlad Lupan, consilier prezidenţial. Potrivit acestuia, în ultimul an, Moldova a finalizat Acordul de Asociere şi a iniţiat dialoguri pe marginea regimului liberalizat de vize şi a Acordului de Liber Schimb. „Începutul acestor negocieri a adus mai multă susţinere pe plan politic, asistenţă financiară şi experţi pentru realizarea reformelor. În cazul unei coaliţii pro-ruseşeşti, UE, fără îndoială, va avea o altă abordare pentru Chişinău, mai sugerează consilierul prezidenţial. „Să ne aducem aminte cum au evoluat relaţiile UE-Republica Moldova în timpul guvernării comuniste şi de ce fel de susţinere am avut parte în ultimele 14 luni“, a punctat Lupan“, a mai menţionat consilierul prezidenţial.



0 Comments: