Au fost eliberați tinerii reținuți pentru că și-au însușit 200 milioane dolari pe teritoriul SUA, deoarece au conlucrat cu ancheta. Ofițerii de urmarire penală neagă colaborarea cu ancheta

sâmbătă, 18 decembrie 2010

Au fost eliberați tinerii reținuți pentru că și-au însușit 200 milioane dolari pe teritoriul SUA, deoarece au conlucrat cu ancheta. Ofițerii de urmarire penală neagă colaborarea cu ancheta
Schema aplicată de gruparea criminală internaţională
Foto: CCCEC

Judecătoria Buiucani a dispus eliberarea celor 5 tineri care fac parte din gruparea internațională bănuită de spălare de bani, reținută de CCCEC la șfârșitul lunii octombrie curent. Judecătorul le-a aplicat măsură de reprimare - arest la domiciliu, luând în calcul faptul ca învinuiții ar fi conlucrat cu ancheta, fapt infirmat de ofițerii de urmarire penală. Potrivit anchetei, niciulul dintre învinuiti nu a dat depoziții și n-a colaborat cu organul de urmarire penală.


UNIMEDIA amintește că este vorba de membrii unei grupări internaţionale, formată din 12 persoane, care practica spălarea de bani pe teritoriul Republicii Moldova au fost reţinuţi de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Generale Urmărire Penală din cadrul CCCEC, Bogdan Zumbreanu, este vorba de 200 milioane dolari însuşiţi pe teritoriul SUA, dintre care 70 milioane au venit în Republica Moldova.

Ofiţerul a explicat că hakerii au creat o plasă în care se opreau banii din plăţile online, care mai apoi erau transferaţi în băncile din Republica Moldova cu ajutotul sistemelor de tranfer Western Union şi Money Gram.

În această schemă este implicat şi o persoană din cadrul unui minister din Republica Moldova care avea acces la copiile a mai multor buletine de identitate şi pe care, contra unei sume de bani, le oferea membrilor grupării. Aceştia din urmă, cu ajutorul copiilor actelor ridicau banii de pe conturile persoanelor fizice.

Directorul adjunct al direcţiei Generale Urmărire Penală a refuzat să dea, la acest moment, detalii despre persoana din minister.

Menţionăm că potrivit legislației în vigoare, spălarea de bani în proporţii deosebit de mari se pedepsește cu privațiune de libertate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


0 Comments: