Mituri spulberate: Sughiţul nu trece cu apă, iar guma nu se digeră în câţiva ani

luni, 13 decembrie 2010

Mituri spulberate: Sughiţul nu trece cu apă, iar guma nu se digeră în câţiva ani
Foto: sanatate.ele.ro

Un măr pe zi "nu ţine doctorul la distanţă", sughiţul nu trece dacă îţi ţii respiraţia, guma nu se lipeşte de stomac, iar dacă ieşi afară cu părul ud nu e obligatoriu să răceşti.

Medicii explică în ce măsură nouă idei despre sănătate de care ne lovim în viaţa de zi cu zi sunt şi adevărate.


1. Cine iese în frig cu părul proaspăt spălat răceşte

Fals. A fost demonstrat că senzaţia de frig nu influenţează imunitatea. În cel mai rău caz, organismul va îngheţa, conform unui studiu realizat de cercetători de la "Common Cold Research Unit".

2. Când eşti răcit trebuie să mănânci mai mult, în caz de febră nu se mănâncă nimic

 Fals. În ambele cazuri, e nevoie ca bolnavii să se hrănească şi să se hidrateze corespunzător. "În perioadele de boală, mai ales în infecţiile tractului respirator, creşte catabolismul, producţia de anticorpi care să lupte cu răcelile intensifică arderile. Astfel, trebuie să compensăm arderile mâncând mai mult pentru a nu slăbi. Trebuie să ne suprahidratăm, pentru că boala este o mare consumatoare de lichide", recomandă nutriţionistul Luiza Pîrvu.

3. Guma rămâne în stomac mai mulţi ani

Fals. "Având în vedere cantitatea de obiecte non-alimentare pe care le înghit copiii, fluidele drenează guma în tractul intestinal şi în câteva zile este eliminată", spune David Pollack, medic la Spitalul de Copii din Philadelphia. Chiar dacă nu se digeră, guma nu provoacă dureri cât timp staţionează în stomac. "Nimic nu rămâne în stomac mai mulţi ani. Guma nici nu a - junge să se lipească de stomac", confirmă nutriţionistul Ştefan Ionuţ.

4. Un măr pe zi "ţine doctorul la distanţă"

Relativ. Un pumn de afine "ţine doctorul departe" într-o măsură mult mai mare decât un măr. Afinele conţin o explozie de nutrienţi, alături de antioxidanţi, şi previn bolile de inimă, tensiunea şi diabetul. "Merele nu sunt singurele fructe-minune. Fiecare sortiment are propriile beneficii, afinele au mai mulţi antioxidanţi, măceşele şi caisele us cate au mai multă vitamina C . Teoretic, e nevoie de cinci porţii de legume şi fructe pe zi", sunt recomandările Luizei Pîrvu.

5. Sughiţul trece cu apă şi "reprize de respiraţie ţinută"

Relativ. Majoritatea remediilor "băbeşti" nu au fost confirmate de studiile clinice. Un studiu publicat în "The New England Journal of Medicine" oferă ca soluţie o lingură de zahăr tos.

6. Un pahar de lapte cald înainte de culcare este cel mai bun somnifer

Relativ. Laptele conţine triptofan (substanţă care se găseşte şi în carnea de curcan), substanţă folosită la producerea serotoninei, responsabilă de reglarea somnului. "Laptele conţine urme de triptofan, însă un pahar nu este suficient pentru a resimţi efectul, ci este nevoie de cantităţi industriale. Însă, dacă un pahar cu lapte cald în fiecare zi este rutina de care are nevoie organismul pentru un somn liniştit, "ştiinţa nici nu mai contează", este de părere nutriţionistul Luiza Pîrvu.

7. Copiii ar trebui să ia zilnic multivitamine

Fals. Copiii hrăniţi exclusiv la sân în primul an de viaţă nu au nevoie de altceva în afară de vitamina D. "Chiar dacă micuţul e mofturos, nu e cazul să vă complicaţi, şi "copiii care se hrănesc cu aer", cresc normal, chiar fără vitamine. Indiferent de vârstă, ideal este ca necesarul de nutrienţi să fie asimilat din alimentaţie. În plus, vitaminele pot predispune la îngrăşare", explică nutriţionistul Ştefan Ionuţ.

8. Adevărata valoare nutritivă a pâinii stă în coajă

Adevărat. În urma unui studiu german, s-a descoperit un nou antioxidant foarte combativ cu cancerul într-o mai mare măsură în coajă decât în miez. În plus, în cazul sortimentelor de pâine neagră, coaja poate conţine fibre, seminţe etc.

9. 75% din căldura corpului se pierde în zona capului

Relativ. Specialiştii citaţi de cnn.com susţin că acest lucru se aplică doar în cazul copiilor, întrucât capul lor reprezintă un procent mai mare din corp decât în cazul unui adult. Pentru adulţi e valabil doar în proporţie de 10%. Căldura se elimină prin mai multe zone: picioare, braţe, astfel că şi acestea trebuie protejate.

Sursa: evz.ro


0 Comments: