Republica Moldova va beneficia de implementarea strategiei UE pentru regiunea Dunării

marți, 14 decembrie 2010

Republica Moldova va beneficia de implementarea strategiei UE pentru regiunea Dunării
Foto: adevarul.ro

Aprofundarea contactelor economice cu țările membre ale UE, modernizarea portului Giurgiulești, protecția deltei Dunării, îmbunătățirea calității apei, prevenirea inundațiilor - sunt doar câteva avantaje pe care le oferă Republicii Moldova strategia UE pentru regiunea dunăreană.

Chiar dacă, din punct de vedere geografic, țara noastră are doar tangență cu râul Dunărea, Republica Moldova ar putea beneficia de oportunitatea de a colabora mai eficient cu statele membre ale regiunii dunărene și ale UE, în vedera implimentării a peste 200 de proiecte prevăzute de această strategie.


”Strategia UE pentru regiunea dunăreană nu ține doar de Dunăre, iată de ce, alături de Republica Moldova este implicată și Republica Cehă, prin care nu curge Dunărea”, explică reprezentantul Comisiei Europene, expert în domeniul strategiei, Olivier Baudelet .

Strategia pentru regiune dunăreană a fost elaborată și adoptată recent de către Comisia Europeană la solicitarea unui grup de state membre ale regiunii dunărene, care se confruntă cu aceleași probleme, dar au și aceleași oportunități. Scopul strategiei este de a îmbunătăţi viaţa celor 115 milioane de oameni care trăiesc în regiunea extinsă a Dunării. Platforma reprezintă o nouă formă de cooperare în regiune şi este a doua iniţiativă de acest gen din UE, alături de strategia Mării Baltice.

Regiunea dunăreană cuprinde opt state membre ale Uniunii Europene - Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, România, Ungaria, Slovacia şi Slovenia -, precum şi şase ţări non- UE - Croaţia, Serbia, Bosnia Herţegovina, Muntenegru, Republica Moldova şi Ucraina. Bazinul Dunării are un uriaş potenţial economic, social şi de mediu. Cu toate acestea, regiunea se confruntă cu o serie de provocări, cum ar fi poluarea apei, inundațiile, potențialul de navigație neexploatat.

Strategia pentru regiunea dunăreană își propune să asigure o mobilitate durabilă prin rețele de drumuri, de căi ferate, dar și să mărească volumul de mărfuri, transportate pe căile riviere. Alte obiective ar fi îmbunătățirea calității apei, protecția mediului și resurselor acvatice, restabilirea ecosistemelor și prevenirea inundațiilor și stimularea climatului de afaceri.

”Adoptarea strategiei nu înseamnă implementarea unor proiecte concrete pentru Republica Moldova. Interesul RM este unul enorm în favorizarea și aprofundarea relațiilor economice cu țările UE, dar și cu statele balcanice, prin căi alternative, cum ar fi această platformă de dialog și colaborare. Chiar dacă din punct de vedere geografic avem doar o tangență cu râul Dunărea, oportunitățile sunt practic egale pentru toate țările membre”, spune seful-adjunct al Direcţiei politici, planificare strategică şi asistenţă externă din cadrul Cancelariei de Stat, Dumitru Alaiba.

UNIMEDIA precizează că prima întrunire a reprezentanților țărilr mebre ale regiunii va avea loc în aprilie-mai 2011. Implementarea proiectelor urmează să înceapă în vara aceluiași an, iar primele rezultate sunt așteptate în 2012, atunci când se va elabora primul raport despre implementarea strategiei. 


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: