Fondatorul ansamblului "Tălăncuţa", Andrei Tamazlâcaru, împlineşte astăzi 70 de ani

luni, 13 decembrie 2010

Fondatorul ansamblului
Foto: flux.md

Fondatorul cunoscutei formaţii etnofolclorice "Tălăncuţa", Andrei Tamazlâcaru, îşi aniversează astăzi ziua de naştere. Etnomuzicologul, purtător al titlului onorific de "Artist al Poporului", împlineşte onorata vârstă de 70 de ani. Anul 2010 marchează şi împlinirea a 30 de ani de activitate a ansamblului "Tălăncuţa". Amintim că Grigore Vieru zicea că "Tălăncuţa" a fost prima care aici, în Basarabia, cu tălăncile sale a semnalizat dezgheţul".


Îndrăgită de publicul larg, formaţia "Tălăncuţa", îndrumată de compozitorul, folcloristul, etnomuzicologul Andrei Tamazlâcaru, a iniţiat pentru prima dată câteva festivaluri folclorice, cum ar fi Festivalul cântecului pascal şi Festivalul cântecului ostăşesc. În 2009, „Tălăncuţa” a editat două CD-uri cu cântece lirice, realizate de tălăncistul Nicolae Gribincea. Recent, surorile Osoianu au editat un CD de colinde din Transnistria. Membrii formaţiei îşi mai doresc să editeze volume de cântece istorice, un volum de cântece ostăşeşti şi un volum cu forme de hăulit şi cu doine vocale.

Potrivit lui Andrei Tamazlâcaru, „obiectivul „Tălăncuţei” a fost de a descoperi folclorul muzical, de a-l studia şi de a-l scoate în evidenţă". Acesta îşi exprimă regretul că autorităţile nu prea văd ce bogăţie există în folclor şi nu mai finanţează expediţiile folclorice în satele Moldovei. "Acolo însă mai pot fi găsite perle ale artei populare, care aşteaptă să fie salvate", menţionează respectabilul omagiat.

Membrii ansamblului le revine meritul de a fi creat formaţii folclorice în zeci de şcoli şi licee din Chişinău, acestea preluând multe din compoziţiile muzical-coregrafice ale formaţiei-mamă. În decursul celor 30 de ani, în Moldova au apărut numeroase colective artistice care poartă, de asemenea, numele "Tălăncuţa". De asemenea, menţionăm ansamblurile "Crenguţă de Iederă" (condus de Maria Iliuţ), "Iedera" (Valentina Osoianu) şi "Cetina" (Maria Osoianu).

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: