O şansă din cinci pentru supravieţuirea euro, declaraţie

marți, 14 decembrie 2010

O şansă din cinci pentru supravieţuirea euro, declaraţie
Foto: bloombiz.ro

Există un risc mare ca moneda europeană să se prăbuşească sau să se "dezintegreze" complet. Este concluzia unui raport publicat de Centrul pentru Afaceri şi Cercetări Economice de la Londra. Raportul arată că "a ţine euro în viaţă va necesita tăieri dramatice ale standardelor de viaţă, mai dureroase decât cele  îndurate de Mare Britanie după cel de-al Doilea Război Mondial".


"Nu există în istoria modernă, mai ales în timp de pace, o asemenea scădere a nivelului de trai necesară menţinerii euro în forma sa actuală. De aceea, consider că, în cel mai bun dintre scenarii, există o şansă de unu la cinci ca euro să reziste în forma sa actuală", a explicat Douglas McWilliams, directorul executiv al Centrului. 

Cancelarul Angela Merkel a respins categoric planul prezentat de preşedintele BCE, Jean Claude Trichet, de a emite oligaţiuni comune pentru statele din zona euro. Nu vor exista nici noi emisii de eurobonduri (o asemenea măsură ar costa Germania 17 miliarde de euro) şi nicio mărire a "fondului de salvare" european, stabilit la 440 de miliarde de euro. Mai rău, BCE nu va cumpăra masiv obligaţiuni spaniole şi italiene, ceea ce va lăsa aceste state complet expuse în ianuarie, când va veni o parte din scadenţa datoriilor lor.

Pe de altă parte, economistul-şef al BCE, Jurgen Stark, emiterea de obligaţiuni pentru întreaga Eurozonă nu este o soluţie. BCE nu vrea să-şi asume un rol intervenţionist pentru a încerca să stimuleze creşterea economică, deoarece ar conduce la o spirală a inflaţiei, explică economistul. 



0 Comments: