PCRM, din nou nemulțumit: CEC nu respectă decizia Curții Constituționale. CEC: Respingem acuzațiile

marți, 14 decembrie 2010

PCRM, din nou nemulțumit: CEC nu respectă decizia Curții Constituționale. CEC: Respingem acuzațiile
Foto: UNIMEDIA

După ce Curtea Constituțională a decis, la cererea comuniștilor, renumărarea voturilor, aceștia sunt din nou nemulțumiți. PCRM susține că CEC ignoră decizia CC și împiedică reprezentanţii şi observatorii PCRM de a verifica listele electorale, periclitând, astfel, întregul proces de renumărare. La rândul său, Comisia Electorală Centrală neagă orice acuzații cu privire la nerespectarea deciziei Curții Constituționale.


”Curtea Constituţională a constatat gravele erori la totalizarea rezultatelor votării şi a admis cererea PCRM de renumărare a voturilor dispunînd, în acest sens, inlcusiv şi verificarea integrală a tuturor listelor electorale. Cu părere de rău, Comisia Electorală Centrală a ignorat decizia Curţii Constituţionale şi a respins solicitarea PCRM de a permite verificarea şi copierea listelor electorale pentru a depista una din cele mai grave fraude electorale – votarea multiplă”, declară Partidul Comuniștilor într-un comunicat de presă.

La rândul său, Comisia Electorală Centrală respinge orice acuzaţie precum că nu ar respecta integral decizia Curţii Constituţionale nr. 5 din 10 decembrie 2010, privind renumărarea voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, prin faptul că nu a permis în procesul renumărarii să fie comparate listele electorale. 

”Menţionăm că în conformitate cu această decizie, a fost dispusă doar renumărarea voturilor de către Comisia Electorală Centrală în conformitate cu prevederile Codului Electoral. Totodată, Comisia Electorală Centrală a aprobat şi o instrucţiune în acest sens, în care este descris în detaliu cum se efectuează renumărarea”, explică CEC. 

UNIMEDIA precizează că potrivit hotărârii CC din 10 decembrie, Curtea Constiuțională a dispus renumărarea voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 în ansamblu pe ţară, în conformitate cu prevederile Codului Electoral al Republicii Moldova. Procedura de renumărare include în sine reverificarea listelor electorale de bază şi suplimentare. 

Amintim că în urma unei cereri depuse de PCRM, CC a decis renumărarea voturilor exprimate la alegerile din 28 noiembrie. Comuniștii au invocat numeroase încălcări în listele electorale suplimentare, ce au dus la pierdera 1% din voturile obținute de PCRM. Ulterior, PCRM a declarat că CEC a exagerat cu devizul de cheltuieli pentru renumărarea voturilor.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: