Bilanţul alegerilor de duminică: Alegătorii din Autonomia Găgăuză vor fi din nou chemaţi la urne pentru a-şi alege başcanul. În Transnistria au fost aleşi cei 43 deputaţi ai Sovietului Suprem

marți, 14 decembrie 2010

Bilanţul alegerilor de duminică: Alegătorii din Autonomia Găgăuză vor fi din nou chemaţi la urne pentru a-şi alege başcanul. În Transnistria au fost aleşi cei 43 deputaţi ai Sovietului Suprem
Foto: clon.ro

Alegătorii din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA Găgăuzia) vor fi chemaţi din nou la urne pe 26 decembrie, după ce în urma alegerilor de duminică, nu s-a reuţit alegerea başcanului. De data aceasta ei vor avea de ales între primii doi clasaţi, Mihail Formuzal şi Nicolai Dudoglo, după ce candidatul din partea Partidului Comuniştilor, Irina Vlah a ieşit din cursă.


Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, rata de participare la votare a constituit 56.9% şi nici unul dintre candidaţi nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi declarat ales — mai mult de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la votare. În turul II al alegerilor pentru funcţia de Guvernator al Găgăuziei, care urmează a se desfăşura peste 2 săptămâni de la primul tur, vor participa, în ordinea voturilor acumulate - Mihail Formuzal (36.9%) şi Nicolai Dudoglo (31.9%). Candidatul comunist, Irina Vlah, a acumulat 30.9%.

Conform legislaţiei, alegerea guvernatorului autonomiei găgăuze se consideră nevalabilă dacă la primul tur de scrutin au participat mai puţin de jumătate, iar la al doilea tur de scrutin, mai puţin de o treime din alegători. Se consideră ales candidatul care a întrunit mai mult de jumătate din voturile alegătorilor care au participat la votare.

De asemenea, duminică transnistrenii au ales deputaţii pentru Sovietul Suprem. Alegerile au fost validate, după ce la urne de votare s-au prezentat 42,6% dintre alegători.

Pentru cele 43 de locuri din Legislativul local au candidat 120 de persoane. Este pentru a cincea oară când în regiunea transnistreană se organizează alegeri pentru Sovietul suprem. Chişinăul nu a recunoscut niciodată scrutinele din regiune.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: