Estonia se pregăteşte să treacă la euro de la 1 ianuarie 2011

sâmbătă, 18 decembrie 2010

Estonia se pregăteşte să treacă la euro de la 1 ianuarie 2011
Foto: Grup RC

Estonia va trece la moneda euro la 1 ianuarie 2011 şi se află în ultima fază a pregătirilor pentru a deveni, în ciuda crizei, a 17-a ţară UE care adoptă moneda unică europeană. Alimentarea în avans a băncilor din Estonia şi a clienţilor lor cu bancnote şi monede euro e în curs de desfăşurare. De la 1 decembrie, coroanele estone pot fi schimbate gratuit în euro.


De asemenea, în bănci şi oficii poştale au fost puse în vânzare mini-kituri cu monede în euro, în valoare de 200 coroane (12,79 euro), cu o faţă naţională estonă. La data de 10 decembrie fuseseră vândute peste 380.000 de seturi. Monedele estone în euro nu vor avea curs legal decât începând cu 1 ianuarie 2011, dar introducerea lor în avans va face mai uşoară această trecere.

La 13 iulie 2010, Consiliul European a ajuns la concluzia că Estonia îndeplineşte toate criteriile de convergenţă necesare şi este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2011. Cursul de schimb a fost fixat cu titlu irevocabil la 15,6466 coroane pentru 1 euro.

După ce Estonia va deveni cel de-al 17 lea membru al zonei euro, numărul cetăţenilor europeni care se vor bucura de aceeaşi monedă se va ridica la 330 de milioane de persoane.

În prezent, 16 ţări membre UE au adoptat monedat euro: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spainia.

Alte opt ţări vor fi obligate să se alăture zonei euro în monmentul în care vor îndeplini criteriile stricte de aderare.

Politica monetară intră în responsabilitatea Băncii Centrale Europene, deşi nu există o reprezentare, guvernare sau politică fiscală comună pentru moneda Uniunii. Există o anumită cooperare prin intermediul Eurobgrup, care ia deciziile politice referitoare la Zona euro şi moneda unică.

Neoficial, din Zona euro pot fi considerate ca făcând parte şi terţe ţări care au adoptat moneda - de pildă, Muntenegru. Alte trei microstate europene - Monaco, San Marino şi Vatican - au încheiat acorduri cu Uniunea Europeană pentru a le permite să folosească euro ca moendă oficială, dar ele nu fac parte oficial din Zona euro şi nici nu sunt reprezentate în Consiliul de Administraţie al BCE.

0 Comments: