Și chișinăuienii vor plăti mai mult pentru căldură: Plus 10% pentru o gigacalorie

vineri, 21 octombrie 2011

Și chișinăuienii vor plăti mai mult pentru căldură:  Plus 10% pentru o gigacalorie
Poză simbol
Colaj: UNIMEDIA

Și locuitorii Capitalei vor achita mai mult pentru agentul termic. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, 21 octombrie, tarife noi pentru livrarea energiei termice, pentru CET-1, CET-2, precum şi a tarifului de livrare a agentului termic pentru „Termocom”.  Consumatorii vor achita 987 lei  pentru o gigacalorie, adică cu 89 lei mai mult decât în sezonul trecut de încălzire, ceea ce reprezintă o creștere de 9.9% a tarifului.
 
Până acum tariful la încălzire în Chișinău era de 898 lei pentru o gigacalorie. Chiar și așa, tariful la căldură în Capitală rămâne cel mai mic din țară.


Asta cu toate că „Termocom” a fost dispus să accepte tariful de 967 lei pentru o gigacalorie, cu 69 lei mai mult , adică o creștere de  circa 7,7% a tarifului. „Propunerea Termocom de a-și micșora suplimentar cheltuielile cu 10 milioane lei nu se accepta având în vedere că aceste sume deja au fost cheltuite de întreprindere în perioada de vară la investiții. A fost deja pusă la situația în care să-și micșoreze cheltuielile”, a conchis Victor Parlicov, directorul ANRE.

Amintim că furnizorul de căldură „Termocom” a solicitat o majorare a tarifului la încălzire cu 16%. Astfel consumatorii urmau să plătească cu 150 de lei mai mult pentru o gigacalorie, adică 1045 lei. Termocom a motivat cererea sa prin faptul că CET-1 și CET-2, de la care cumpără căldura, au majorat prețurile cu 32% și respectiv 23%.



Menționăm că ultima modificare a tarifelor la energia termică şi electrică, produse de CET-uri, a fost operată de ANRE la sfârşitul lunii ianuarie 2011. Atunci,  tariful la căldură furnizată de Termocom a crescut cu 9,4%. 

UNIMEDIA amintește că acum o săptămână, 15 furnizorii termici din țară au solicitat ANRE majoararea tarifului la căldură cu 10-70%, ca urmare a scumpirii gazului natural, începând cu 1 octombrie. Consumatorii plătesc în medie cu 23% mai mult pentru gazele naturale.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: