Putin: Federația Rusă nu are ambiții imperiale

luni, 17 octombrie 2011

Putin: Federația Rusă nu are ambiții imperiale
Foto: e-politic.ro

Prim-ministrul rus Vladimir Putin a negat existența unor ambiţii imperiale ale Federației Ruse în procese de integrare în spaţiul fostei Uniuni Sovietice. "Nu poate fi vorba despre renaşterea Uniunii Sovietice. Federația Rusă nu este interesată să preia riscuri excesive, dar nici să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile acelor țări care, într-un fel sau altul, încă depind de noi," a declarat prim-ministrul rus, Vladimir Putin, într-un interviu acordat concomitent pentru trei televiziuni federale, citat de ria.ru.


Potrivit oficialului rus, procesele de integrare în Europa au atins așa un nivel la care "nici Uniunea Sovietică nu a visat"."Numărul de decizii cu caracter obligatoriu al Parlamentului European demult a depășit numărul de decizii cu caracter obligatoriu adoptate de către Sovietul Suprem al URSS cu privire la republicile sovietice. În prezent se vorbește despre un guvern unificat în adevăratul sens al cuvântului, o instituție unică care ar reglementa relațiile financiare între țările membre. În acest context, nimeni nu vorbeşte despre ambiţiile imperiale ale UE", a subliniat şeful guvernului rus.


Totuși, potrivit lui Putin, Rusia va continua să-şi apere interesele externe, însă, "ca și anterior, va proceda corect". "În modul în care am procedat anterior, la fel vom proceda în prezent şi viitor. Vom promova o politică echilibrată pentru a asigura un mediu propice de dezvoltare a țării noastre. Acest lucru înseamnă că vrem relaţii de bună vecinătate și prietenie cu toţi partenerii noştri", a declarat Putin.

UNIMEDIA precizează că recent, Vladimir Putin a anunțat lansarea din 1 ianuarie 2012 a Spaţiului Economic Comun, din care vor face parte Federația Rusă, Belarus şi Kazahstan, la care ulterior vor adera Kîrgîzstanul şi Tadjikistanul, formând toți împreună Uniunea Eurasiatică. Potrivit premierului rus, Uniunea Eurasiatică se va baza pe principii universale de integrare, similare cu cele ale Uniunii Europene, având la bază valori comune precum libertate, democraţie şi legile de piață.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: