Eugen Tomac vorbește despre susținerea românilor din afara granițelor

luni, 17 octombrie 2011

Eugen Tomac vorbește despre susținerea românilor din afara granițelor
Foto: adevarul.es

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, vorbește într-un interviu pentru ziarul Evenimentul Zilei despre politicile României pentru a apăra interesele conaționalilor. 


Potrivit sursei, românii din afara granițelor sunt egali cu cei care se află în țară. "Avem două categorii de români şi aici mă refer la românii plecaţi din ţară, care formează diaspora tradiţională şi la românii care locuiesc în vecinătatea imediată: Basarabia, nordul Bucovinei sau sudul Basarabiei, valea Timocului, românii din Ungaria, Bulgaria. Aceştia nu mai trebuie confundaţi cu cetăţenii români plecaţi din ţară, deoarece majoritatea nu sunt cetăţeni români şi se află în acele ţinuturi de când există poporul român", a declarat acesta.

Potrivit lui Tomac, statul român a elaborat o strategie pentru românii de pretutindeni. "Strategia urmăreşte, în primul rând, dinamizarea acestei relaţii româno- română, coordonarea tuturor instituţiilor statului cu atribuţii în domeniu şi stabilirea unor direcţii de acţiune ce vor urmări protejarea românilor, indiferent unde se află. Avem nevoie de mai mult curaj în a ne apăra interesele. Nu putem accepta ca românii să fie trataţi cu dispreţ în Transnistria doar pentru că s-au născut acolo şi poartă în suflet alte valori decât cei care în mod ilegal administrează destinul acestui ţinut. Proiectul de strategie a fost supus dezbaterii publice şi va fi adoptat până la sfârşitul acestui an", a mai declarat Eugen Tomac.

Acesta spune că, recent, drept rezultat al politicii promovate de România, de doi ani la rând, statul roman oferă 5.000 de locuri în instituţiile de învăţământ pentru tinerii din Republica Moldova, iar în curând, românii din afara granițelor s-ar putea bucura de votul prin corespondență. "Votul prin corespondenţă va consolida şi mai mult comunitatea românească şi va obliga clasa politcă să servească poporul român, nu interesele unor grupuri politice lipsite de viziune", a spus oficialul român.

În cadrul intervenției sale, Eugen Tomac s-a arătat îngrijorat de faptul că românii din Transnistria sunt tratați urât. "Nu putem accepta ca românii să fie trataţi cu dispreţ în Transnistria doar pentru că s-au născut acolo şi poartă în suflet alte valori decât cei care în mod ilegal administrează destinul acestui ţinut", a mai spus acesta.

Întregul interviu poate fi citit aici.

sursa: Unimedia

0 Comments: