S-a decis: Moldova are 4 zone viti-vinicole cu indicaţii geografice

joi, 7 aprilie 2011

S-a decis: Moldova are 4 zone viti-vinicole cu indicaţii geografice
Foto: isolasarda.com

Moldova are patru zone viti-vinicole, care includ următoarele indicaţii geografice: Valul Traian, Ştefan-Vodă, Codru şi Bălţi. Decizia a fost luată astăzi, 7 aprilie 2011, în cadrul unei şedinţe ordinare a reprezentanţilor asociaţiilor producătorilor şi exportatorilor de struguri, de vinuri, altor băuturi alcoolice şi a savanţilor din domeniu.


Amintim că, potrivit deciziei Parlamentului European din 24 martie curent, RM va exporta mai mult vin în UE, în condiţii preferenţiale. Astfel, în 2011, contingentele duty-free vor creşte la 1,5 milioane de decalitri de vin sau cu 80% mai mult decât în 2010, pentru 2012 - cu încă 20%, până la 1,8 milioane de decalitri. Iar pentru anii 2013-2015, aceasta va creşte cu 33%, până la 2,4 milioane de decalitri de vin.

Menţionăm că în noiembrie anul trecut, RM a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii un contract de împrumut în valoare de 75 milioane de euro, destinate pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol din RM. Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de 12 ani, cu termen de graţie de 12 ani şi rata dobânzii variabilă, care nu va depăşi nivelul de 3%.

Potrivit oficialităţilor, aceste mijloace vor fi direcţionate pentru investiţii în infrastructură şi echipament, cumpărarea şi oferirea în leasing a echipamentului de producere pentru fermierii ce cresc viţa de vie, vinificatori şi industriile asociate.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: