Expert-Grup: Preţurile la produsele social importante pun în pericol bunăstarea populaţiei

joi, 7 aprilie 2011

Expert-Grup: Preţurile la produsele social importante pun în pericol bunăstarea populaţiei
Poză simbol
Foto: banisiafaceri.ro

În urma creşterii preţurilor la gazul de import, s-au scumpit încălzirea centralizată, furnizarea gazului şi aprovizionarea cu apă. Per total, factorul determinant al inflaţiei din februarie a fost creşterea preţurilor la servicii, precum şi la produse alimentare. „O inflaţie atât de înaltă a preţurilor la produsele social importante este factorul principal care pune în pericol bunăstarea gospodăriilor care trăiesc sub sau aproape de pragul sărăciei”, sunt de părere analiştii Expert-Grup.


Potrivit experţilor, creşterea preţurilor continuă să fie modelată de inflaţia importată şi factorii sezonieri. Astfel, scumpirea produselor alimentare a fost determinată de evoluţia preţurilor pe pieţele externe, care au dus la creşterea preţurilor interne la cartofi (+14,0%), făină de porumb (+2,4%) şi făină de grâu (+1,6%). Totodată, datorită factorilor sezonieri, legumele şi fructele au devenit cu 4,3% şi, respectiv, cu 3,0% mai scumpe.

Inflaţia anuală s-a încadrat în intervalul ţintit, prezentând o rată de creştere de 5,5%. „Totuşi, acest fenomen va fi, probabil, temporar, deoarece parţial el este cauzat de baza de comparaţie mare ca urmare a creşterii puternice a preţurilor în anul 2010”, menţionează analiştii economic.

Expert-Grup prognozează că preţurile vor creşte în 2011 cu 7-7,5%. Potrivit experţilor, principala presiune inflaţionistă va fi generată de seria de efecte secundare ale creşterilor actuale ale preţurilor la serviciile comunale, ale preţurilor de pe pieţele externe la combustibili şi la produse alimentare şi ale restabilirii consumului.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: