Expert rus: În prezent asupra Transnistriei se exercită o presiune mare din partea Occidentului, dar și Rusiei

joi, 7 aprilie 2011

Expert rus: În prezent asupra Transnistriei se exercită o presiune mare din partea Occidentului, dar și Rusiei
Foto: acum.tv

"Formal, Republica Moldova s-a realizat ca stat, face parte din ONU, din multe instituţii europene, are un parlament, un guvern, însă nu mai are cu ce să se mândrească", a declarat  directorul Institutului pentru statele CSI și baltice, Ghenadi Konenko, într-un interviu pentru pravda.ru.


Potrivit acestuia, încă în perioada preşedinţiei lui Voronin, autorităţile de la Chişinău au luat o poziţie neconstructivă. În 2003 sub presiunea UE şi SUA au respins "memorandumul Kozak" propus de Rusia. "Documentul presupunea începerea unui dialog cu privire la federalizarea Republicii Moldova şi s-a început elaborarea unei constituţii comune, însă comportamentul autorităţilor de la Chişinău a subminat totul".

Konenko subliniază că "asupra Transnistriei se exercită în prezent o presiune mare, nu numai din partea Occidentului, dar și a Rusiei, pentru ca autoritățile de la Tiraspol să accepte un stat integru. Aceștia acceptă dialogul cu Chișinăul, însă dezaprobă renunțarea la independenţă".

Comentând procesele de integrare europeană Konenko admite că este aproape imposibil. Moldova şi UE semnează un număr infinit de documente intermediare, pentru a demonstra oamenilor că procesul este în desfășurare. Autoritățile actuale au numit anul 2012. Însă UE nu se grăbește să-și deschidă porţile în fața Moldovei. UE nu dorește să aibă în interiorul hotarelor sale o ţară săracă, cu un "conflict îngheţat din Transnistria", conchide directorul Institutului pentru statele CSI  și baltice.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la pravda.ru
 


0 Comments: