Poliţiştii supravegheaţi de camere video

joi, 7 aprilie 2011

Poliţiştii supravegheaţi de camere video
Foto: Pro TV

Comisariatele de poliţie din Republica Moldova vor fi dotate cu echipamente video de supraveghere, donate de proiectul „Prevenirea torturii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Comisariatul de poliţie din sectorul Râşcani este primul, din cele 39, care a fost dotat cu utilaj de video-monitorizare, în camerele de interogatoriu, cea de întrevedere cu avocatul şi celulele de detenţie preventivă.


Potrivit, prim-ministrului Vlad Filat, scopul acestei iniţiative este de a asigura ca procedura de interogare a persoanelor reţinute să fie una imposibilă de operat aleatoriu, iar intervenţiile abuze ale poliţiştilor să fie excluse prin definiţie. Datele stocate în registratoarele Comisariatului de poliţie vor fi păstrate pentru o perioadă de 6 luni, urmând ca apoi să fie transferate pe un server securizat din cadrul MAI pe o perioadă de 3 ani.

Premierul a precizat că procesul de dotare va dura până la finele lunii iulie, urmând să fie asigurate cu aparataj toate comisariatele de poliţiei din municipiul Chişinău, iar adiţional vor fi dotate cu sisteme de video-monitorizare şi izolatorul de la Aeroportul Internaţional Chişinău, precum şi gările Nord, SUD şi Centru.

„Astăzi, 7 aprilie,  se împlinesc doi ani de când domeniul drepturile omului în Republica Moldova au fost prejudiciat. Apreciem iniţiativa Guvernului Republicii Moldova de a elimina tortura şi tratamentele inumane şi vom continua să acordăm susţinere în acest sens”, a spus Kaarina Immonen, reprezentantul rezident al PNUD în Moldova.

Şeful secţiei politice şi economice a Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Wolfgang Behrendt a  precizat că după evenimentele ce au avut loc la 7 aprilie 2009, era evident că este necesar de implementat anumite practici bune pentru a preveni orice formă de tortură şi tratamente rele. Acesta a spus că există disponibilitatea de a susţine în continuare acţiunile ce au drept scop respectarea drepturilor omului.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: