marți, 5 aprilie 2011
![]()
Foto: UNIMEDIA
|
Doi ani s-au scurs de la violenţele din 7 aprilie şi până acum doar doi poliţişti ai Comisariatului General de Poliţie (CGP), Gheorghe Vutcariov şi Alexandru Mocanu, au fost condamnaţi pentru exces de putere şi pentru că au torturat tinerii în stradă şi comisariate.
Totodată, fostul şef al poliţiei municipale, Iacob Gumeniţă şi generalii, Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, râmân încă în libertate.
Dosarul lui Iacob Gumenţă, acuzat de abuz în serviciu, a fost deja amânat pentru a 13-a oară. Acesta este cercetat în continuare în stare de libertate, iar accesul mass-mediei la acest proces este interzis.
Fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc, şi ex-comisarul Capitalei, Vladimir Botnari sunt în continuare în mijlocul unui proces de judecată fiind învinuiţi de neglijenţă în serviciu în timpul protestelor din aprilie 2009, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc.
Totodată, Ion Perju, poliţistul învinuit că ar fi aplicat lovitura fatală lui Boboc, este cercetat în stare de libertate. Precizăm că mai mulți martori, colaboratori ai poliției, care au participat la reţinerile din noaptea de 7 spre 8 aprilie, l-au recunoscut în imaginile video surprinse în noapte de 7 spre 8 aprilie 2009 pe Ion Perju, ca fiind persoana îmbrăcată în training albastru.
Date statistice oferite de Procuratura Generală:
În rezultatul instrumentării cauzelor penale în privinţa persoanelor care au participat activ la dezordini în masă, însoţite de devastarea sediilor edificiilor puterii centrale ale Republicii Moldova - Preşedinţia şi Parlamentul, la comiterea actelor de huliganism, la sustrageri deschise a bunurilor din aceste edificii – jafuri au fost pornite 102 cauze penale, 31 dintre care au fost deja expediate în instanţa de judecată.
- Pornite – 102 cauze penale din această categorie
- Expediate în judecată – 31 cauze penale în privinţa a 43 de persoane
- Urmărirea penală a fost suspendată în 3 cauze penale în privinţa a 6 persoane care se eschivează de la organul de urmărire penală (4 dintre care sunt minori).
- Urmărirea penală a fost încetată în 68 de cauze penale în privinţa a 178 persoane, inclusiv pe motiv de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului.
• Condamnări în 8 cauze penale în privinţa a 13 persoane
• Achitări – 1 cauză penală în privinţa unei persoane
• A fost încetat procesul penal în 9 cazuri în privinţa 13 persoane
Concomitent, procurorii cercetează şi infracţiunile săvârşite de reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor şi altor persoane, catalogate ca exces de putere, tortură etc. Astfel, au fost înregistrate şi examinate, în special de procuratura militară Chişinău şi procuratura mun. Chişinău, 108 sesizări cu privire la infracţiuni. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat. Din numărul total al plângerilor:
- în 58 cazuri au fost pornite cauze penale (28 – tortură, 20 - exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracţiuni)
- 27 dosare în privinţa a 44 colaboratori de poliţie au fost finalizate şi expediate în judecată, pe majoritatea din ele, până la moment, cercetările judecătoreşti continuă.
- În restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibil de stabilit identitatea persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.
În rezultatul examinării acestor categorii de infracţiuni, instanţele de judecată:
• au condamnat 2 poliţişti,
• au achitat 8 poliţişti,
• în privinţa unui poliţist – procesul penal a fost încetat cu tragerea la răspundere contravenţională.
UNIMEDIA amintește că la 7 aprilie 2009 în Chișinău au avut loc proteste masive ale tinerilor. Aceștia au ieșit în strada pentru a protesta contra falsificării alegerilor din 5 aprilie 2009. Nici până în prezent nu se cunoaște cine a organizat protestele și cine au fost cei care au incitat la violență. În urma evenimentelor din aprilie 2009 sute de tineri au fost bătuți în comisariate, iar alți câțiva au decedat în condiții suspecte.
0 Comments:
Post a Comment