EUObserver: Ucraina, Moldova și Georgia - trei democrații instabile în vecinătatea UE

joi, 7 aprilie 2011

EUObserver: Ucraina, Moldova și Georgia - trei democrații instabile în vecinătatea UE
Foto: catalincornea.ro

Revoluţiile din Africa de Nord au transformat revizuirea politicii europene de vecinătate într-o dezbatere furtunoasă, scrie EUObserver. Cu toate acestea, Europa ar trebui, în acelaşi, timp să-şi reconsidere relaţiile cu unii dintre vecinii săi autoritari din est.


„Această percepţie incompletă a vecinătății UE pare a fi foarte mioapă. Criza din Africa de Nord ar trebui să devină un stimulent pentru reflecţie asupra Parteneriatului Estic. Mai mult, este, de asemenea, o şansă de a revizui politica UE faţă de Rusia într-un nou mod”, se mai spune în articol.

Potrivit acestuia, „UE a înțeles destul de clar că destabilizarea în imediata vecinătate a hotarelor sale poate avea un impact enorm asupra prosperităţii şi securităţii a ţărilor membre”.

Evenimente din Africa de Nord au demonstrat că autocrații nu sunt atât de stabile cum par a fi, iar construirea democraţiei pe ruinele unui regim falit este o provocare foarte dificilă, riscantă şi costisitoare. Cu alte cuvinte: este mai bine să previi apariţia unor autocrații ori de câte ori este posibil, decât să se ai de afacere ulterior cu rezultatele unor revoluții anti-autoritare.

În vecinătatea UE există trei democraţii "instabile": Ucraina, Moldova şi Georgia. În cazul acestor ţări, astfel de măsuri preventive ar însemna o mai mare implicare în cooperare cu populația acestor ţări (prin deschiderea diferitor programe, acordarea granturilor, etc.) şi asistenţă în construirea instituţiilor esențiale pentru de funcţionarea democraţiei.

„În ultimul deceniu, protestele şi revoluţiile la nivel local s-au dovedit a fi un instrument regional eficient al "democratizării", şi în cele trei cazuri, acestea au condus la o diminuare a regimurilor autoritare (Georgia în 2003, Ucraina în 2004, Republica Moldova în 2009)”, se mai spune în articol.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la euractiv.com


0 Comments: