Expert-Grup: Creşterea economiei moldoveneşti, deloc „mişcătoare” pentru investitori

miercuri, 6 aprilie 2011

Expert-Grup: Creşterea economiei moldoveneşti, deloc „mişcătoare” pentru investitori
Poză simbol
Foto: curierulnational.ro

Creşterea economică înregistrată de RM în 2010 a fost peste aşteptările autorităţilor interne şi internaţionale şi mai mare decât în majoritatea ţărilor din regiune. Cu toate acestea, experţii susţin că „datele din balanţa de plăţi pentru 2010 denotă că investitorii străini sunt încă destul de nervoşi vizavi de perspectivele investiţiilor în Moldova”, scrie în noul număr Expres-Analiza, realizat de Expert-Grup.


Potrivit analizei, în anii 2007-2008 investiţiile străine directe au crescut rapid, existând premisa trecerii la noul model economic, bazat pe investiţii. Acestea au scăzut însă în 2009, în timpul crizei economice globale, de mai bine de 5 ori, şi nu s-au recuperat complet în 2010. În 2009 ponderea fluxului net de ISD în PIB a fost de doar 2,1%, iar în 2010 a ajuns la 3,4%. Potrivit experţilor, criza economică mondială îşi are partea ei de vină în acest sens.

„Investiţiile străine în economia naţională s-au majorat nu atât în baza creşterii fluxurilor de ISD de peste hotare, cât mai degrabă datorită creşterii relativ modeste a venitului reinvestit şi a altor tipuri de capital”, se arată în analiza Expert-Grup. Potrivit experţilor, reducerea cu 5% a investiţiilor în capital social denotă că RM este neatractivă pentru investitorii străini nu doar din cauza crizei economice, dar şi situaţiei politice incerte şi climatului de afaceri anevoios.

Pe grupuri de ţări, fluxul de ISD îşi are originea în ţările din afara CSI, fiind vorba de statele membre ale UE. Cele din CSI şi-au redus activitatea investiţională în Moldova, înregistrându-se chiar un proces de dezinvestire la nivel agregat, cu excepţia Ucrainei, care a majorat investiţiile de 3,5 ori, se menţionează în analiza Expert-Grup.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: