Grupul de state împotriva corupției a publicat raportul privind Republica Moldova

miercuri, 6 aprilie 2011

Grupul de state împotriva corupției a publicat raportul privind Republica Moldova
Foto: arena.md

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat astăzi, 6 aprilie, Raportul cu privire la Republica Moldova în care se accentuează nevoia de a face îmbunătățiri în domeniul legislației, privind corupția şi să asigure o supraveghere mai strictă a finanţării partidelor politice.


Raportul se axează pe două teme distincte: incriminarea faptelor de corupție și transparența finanțărilor partidelor politice. În raport sunt enumerate 17 recomandări adresate autorităților Republicii Moldova.

În ceea ce priveşte incriminarea faptelor de corupție, GRECO a luat un act de măsurile cu scopul de aliniere a cadrului juridic naţional la standardele Convenţiei penale a Consiliului Europei, privind corupţia şi Protocolului adiţional, însă subliniază faptul că mai există deficienţe care trebuie înlăturate. În special, conceptul de "persoană cu funcţie de răspundere" care nu se referă la toţi funcţionarii şi angajaţii publici şi nu asigură o acoperire pentru oficialii străini şi internaţionali, juraţi şi arbitri străini.

În legislație, de asemenea, constituie o sursa de îngrijorare prevederile referitoare la "regretul efectiv", cauza de nepedepsire a denunțătorului și restituirea mitei la mituitor.

Referitor la transparența finanțărilor partidelor politice, GRECO recunoaşte că Republica Moldova a armonizat treptat legislaţia privind finanţarea partidelor politice cu cea europeană. 

Cu toate acestea, există încă deficienţe semnificative în legislaţie şi, mai multe în practică, de exemplu, există o lipsă de o supraveghere mai strictă şi sancţiuni, aplicate foarte rar în prezent,  privind încălcarea normelor ce țin de finanţarea politică.

Mai mult, GRECO cere autorităţilor din Republica Moldova să crească nivelul de obligaţie privind finanţarea partidelor politice şi să înăsprească supravegherea finanţării acestora. GRECO, de asemenea, salută intenţia autorităților de a aloca resurse financiare din bugetul statului pentru finanţarea partidelor politice.
 

Sursa: UNIMEDIA referire la coe.int


0 Comments: