Flori şi lumânări în memoria victimelor evenimentelor din aprilie 2009

joi, 7 aprilie 2011

Flori şi lumânări în memoria victimelor evenimentelor din aprilie 2009
Foto: chisinau.md

Astăzi, în Capitală au avut loc ample acţiuni de comemorare a victimelor tragicilor evenimente din 7 aprilie 2009. Programul acţiunilor a început cu serviciul divin în memoria victimelor din 7 aprilie 2009, după care a urmat depunerea de flori la Piatra comemorativă și locul unde a fost omorât Valeriu Boboc. 


Prezent la manifestare, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a menţionat că trebuie de adus omagiu tinerilor care acum doi ani au ieşit în stradă pentru a apăra democraţia. Potrivit lui Chirtoacă, societatea trebuie să fie mereu recunoscătoare tinerilor luptători.

De asemenea, la doi ani de la evenimentele din aprilie 2009, în scuarul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, Primăria Chişinău a organizat o expoziţie de fotografie. Printre persoanele care s-au adunat în scuar, au fost şi unii tineri, care au fost torturaţi şi maltrataţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar şi în Comisariatele de Poliţie, ca urmare a acelor evenimente.

Totodată, a fost lansată cartea lui Damian Hâncu, dedicată acelor evenimente tumultoase. Cartea conţine mărturiile autorului şi este scrisă în trei limbi - româna, franceza şi engleza.

Seara, toți cei doritori, pot asista la un concert simfonic susținut de maestrul Eugen Doga și orchestra Națională de Cameră "Orașul meu alb ", organizat în memoria tinerilor intrați în legendă.

Ziua se va încheia cu Acțiunea "Flacăra Libertății", unde doritorii vor putea veni să aprindă o lumânare în memoria victimelor de la 7 aprilie 2009.

UNIMEDIA  menţionează că în zilele 6 şi 7 aprilie 2009, sute de tineri au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare pe care le-au considerat fraudate. Protestele, însă, au degenerat în violenţe. În urma acestor proteste sute de tineri au fost maltratați, iar unii chiar și-au pierdut viața. După doi ani de la petrecerea acestor evenimente nu au fost identificate persoanele care se fac vinovate de maltratările din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi comisariatele de poliţie.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: