Explozie cosmică de proporţii în constelaţia Dragonului, surprinsă de NASA

joi, 7 aprilie 2011

Explozie cosmică de proporţii în constelaţia Dragonului, surprinsă de NASA
Explozie cosmică de o putere şi durată ce nu a fost niciodată observată până în prezent
Foto: spacetelescope.org

NASA a mobilizat mai multe telescoape, printre care şi telescopul orbital Hubble, pentru a observa o galaxie îndepărtată în care se produce cea mai puternică şi îndelungată explozie cosmică observată până în prezent.


La peste o săptămână după semnalarea acestei explozii din constelaţia Dragonului, aparatele continuă să surprindă radiaţii extrem de puternice, a căror intensitate fluctuează, ce sunt emise din zona din spaţiu în care s-a produs explozia, potrivit agerpres.ro.

Astronomii susţin că nu au văzut niciodată o explozie de o intensitate luminoasă atât de variabilă şi de o durată atât de lungă. În general, puternicele emisii de radiaţii gamma ce rezultă din explozia unei supernove nu durează mai mult de câteva ore.

"Cunoaştem obiecte din galaxia noastră ce pot produce explozii în lanţ sau repetate, însă acestea ar fi de milioane de ori mai slabe decât explozia pe care o observăm acum. Este cu adevărat extraordinar", a susţinut Andrew Fruchter, astronom la Space Telescope Science Institute din Baltimore (est).

0 Comments: