marți, 5 aprilie 2011
![]()
Foto: tribuna.ro
|
În cadrul unei recente şedinţe de lucru a Ministerului Economiei s-a decis anularea taxei ecologice pentru importul produselor în ambalaj din plastic sau tetra-pack. Vezi în continuare ce raţionamente au stat la baza acestei decizii şi care sunt implicaţiile economice în opinia analiştilor Expert-Grup.
Taxa ecologică a fost introdusă la mijlocului anului 2008 şi chiar de la bun început a servit drept motiv de dispută dintre Guvern, importatorii supuşi impozitării şi principalii parteneri comerciali ai RM. „Principala cauză constă în caracterul discriminatoriu al taxei, fiind impozitaţi doar importatorii, dar nu şi producătorii naţionali care utilizau acelaşi tip de ambalaj”, susţine analistul economic Adrian Lupuşor.
Prima care s-a împotrivit acestei taxe a fost Ucraina, care, pe lângă faptul că este principalul exportator în RM de produse supuse acestei impozitări, este şi membru al OMC din 2008. Ucraina îşi motiva nemulţumirea prin faptul că taxa respectivă contravine normei OMC privind nediscriminarea producătorilor locali şi străini. Aceeaşi poziţie a fost împărtăşită şi de restul partenerilor comerciali ai ţării noastre.
„Prin anularea acestei taxe ar fi logic să ne aşteptăm la ieftinirea, deşi moderată, a produselor importate asupra cărora a fost percepută această taxă, în special sucurile, alte băuturi nealcoolice şi berea. În acelaşi timp, vor scădea simţitor acumulările în Fondul Ecologic Naţional. Conform unor calcule preliminare, magnitudinea impactului ar putea fi de circa 100 milioane lei sau puţin peste jumătate din Fond”, explică Adrian Lupuşor. În linii mari, analistul Expert-Grup consideră că decizia de a anula taxa ecologică este una bine venită.
0 Comments:
Post a Comment