Fukushima: TEPCO încearcă să evite o nouă explozie la centrala nucleară

miercuri, 6 aprilie 2011

Fukushima: TEPCO încearcă să evite o nouă explozie la centrala nucleară
Foto: Reuters

Operatorul centralei nucleare avariate de la Fukushima intenţionează să injecteze azot în reactorul 1, pentru a evita o posibilă explozie provocată de acumularea de hidrogen, anunţă NHK. Experţii se tem că volumul de hidrogen continuă să crească, până când va produce o explozie, prin contact cu oxigenul din aer.


Explozii de hidrogen au avariat, deja, în mod serios, clădirile celor două reactoare de la Fukushima Daiichi, fără să afecteze, însă, interiorul instalaţiei.

"Intenţionăm să injectăm azot în clădirea reactorului 1, pentru că, probabil, în aceasta s-a acumulat hidrogen", a declarat un oficial din cadrul TEPCO.Acesta a precizat că se ia în considerare injectarea de azot în reactoarele 2 şi 3.

O explozie puternică a avariat serios clădirea reactorului 1, pe 12 martie, la o zi după cutremurul şi valul tsunami care au lovit centrala nucleară.TEPCO a reuşit, în această dimineaţă, să oprească scurgerea de apă puternic radioactivă, care se deversa în Oceanul Pacific. TEPCO a anunţat că a injectat agenţi chimici care solidifică solul din apropiere de fisură, pe unde se scurgea apa contaminată.

TEPCO urmează, în continuare, să pompeze circa 11.500 de tone de apă slab radioactiv, pe care o va deversa în mare, din cauza lipsei spaţiului de stocare la centrală. Însă oficialii au dat asigurări că această apă nu prezintă un pericol important pentru sănătatea umană.

Bilanţul oficial al seismului cu magnitudinea 9 şi tsunamiului care i-a urmat este de peste 12.00 de morţi, iar peste15.000 de persoane sunt date dispărute în continuare. Peste 80% dintre victime au fost identificate, iar cadavrele lor au fost returnate familiilor.

Peste 161.000 de persoane din zona afectată de seism se află încă în centre de evacuare, potrivit oficialilor. 

Sursa: jurnalul.ro


0 Comments: