60 de instituții mass-media din Republica Moldova au acceptat noul Cod deontologic al jurnalistului

miercuri, 6 aprilie 2011

60 de instituții mass-media din Republica Moldova au acceptat noul Cod deontologic al jurnalistului
Foto: svetllana.wordpress.com

Până la data de 6 aprilie curent, 60 de instituţii şi asociaţii mass-media din Republica Moldova şi-au asumat respectarea principiilor etice şi profesionale prevăzute de „Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova” (redacţie nouă).


„Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova”, în noua sa redacţie, a fost elaborat de experţi media ai Consiliului Europei şi din Republica Moldova în baza textului „Codului principiilor de etică profesională (Codul deontologic) al jurnalistului din Republica Moldova”, adoptat în 1999 de Uniunea Jurnaliştilor. 

La redactarea documentul autorii au ţinut cont de noile tendinţe în dezvoltarea mass-media şi recomandările instituţiilor internaţionale privind etica jurnalistică. „Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova”, în noua sa redacţie, conţine un spectru larg de principii etice, iar jurnaliştii pot găsi răspunsuri la majoritatea dilemelor profesionale.

Primul proiect al Codului a fost discutat cu breasla jurnalistică în cadrul unor mese rotunde organizate la Chişinău, Bălţi şi Comrat în perioada 12-14 octombrie 2010, iar propunerile jurnaliştilor au fost incluse în textul final al documentului. Timp de o lună, 60 de instituţii şi asociaţii mass-media din Republica Moldova au aderat la Cod (vedeţi mai jos lista semnatarilor).

Consiliul de Presă şi „Programul privind Susţinerea Democraţiei în Moldova” face apel către toate instituţiile media să semneze, până la data de 20 aprilie Acordul privind asumarea Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

La 3 mai 2011, Consiliul de Presă şi „Programul privind Susţinerea Democraţiei în Moldova” vor organiza o conferinţă în cadrul căreia instituţiile mass-media vor fi invitate să-şi asume public „Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova”.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: