Mass-media iese de sub tiparul guvernării comuniste

miercuri, 23 februarie 2011

Mass-media iese de sub tiparul guvernării comuniste
Poză simbol
Foto: refreshtime.ro

În cadrul conferinţei dedicate problemelor actuale ale mass-media din statele membre ale Parteneriatului Estic care se desfăşoară la Istanbul, Corina Fusu, vicepreşedinta comisiei pentru cultură, educaţie şi mass-media a prezentat un raport despre situaţia mijloacelor de informare din Republica Moldova.


Potrivit raportului prezentat, pe parcursul anului 2010 Parlamentul a reuşit să soluţioneze o parte din problemele din domeniu, rămase moştenire din timpul perioadei comuniste şi să adopte o serie de legi progresive, în scopul de a consolida democraţia şi libertăţile fundamentale pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Printre acestea, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea privind deetatizarea publicaţiilor periodice publice, modificarea Codului Audiovizualului şi altele, la elaborarea şi adoptarea acestor acte legislative participând mai multe ONG-uri media, experţi internaţionali.

Corina Fusu a menţionat faptul că, în urma modificărilor legislative efectuate de Parlamentul Republicii Moldova la recomandarea instituţiilor europene, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a început să-şi îndeplinească în deplină măsură atribuţiile. Totodată, cu ajutorul experţilor europeni a fost elaborată metodologia de monitorizare a audiovizualului în campania electorală din toamna anului trecut.

În opinia sa, este semnificativ faptul că Republica Moldova a urcat cu 39 de poziţii la capitolul libertatea mass-media, potrivit raportului din 2010, realizat de organizaţia internaţională „Reporteri fără Frontiere”. „Acest fapt trebuie privit ca un rezultat al activităţii pro-europene a autorităţilor, inclusiv a Parlamentului şi a Comisiei parlamentare de profil. Acest lucru ne dă speranţa că Republica Moldova ar putea, într-un viitor previzibil, să treacă de la monitorizare la etapa post-monitorizare din partea Consiliului Europei”, a mai spus Corina Fusu.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: