Scandal în SUA: Armata a hipnotizat congresmenii pentru a obține mai multă finanțare

vineri, 25 februarie 2011

Scandal în SUA: Armata a hipnotizat congresmenii pentru a obține mai multă finanțare
Foto: cotidianul.ro

Generalul William Caldwell, care se ocupă de trupele americane din Afganistan, a ordonat anul trecut Diviziei Secrete de Manipulare a Minţilor să le inducă senatorilor americani dorinţele unei facţiuni din armata SUA: mai mulţi bani şi mai multe trupe pentru război. Dezvăluirea a fost făcută de Rolling Stone Magazine.


Ordinul a fost dat ilegal unei echipe de soldaţi specializaţi în "operaţiuni psihologice" să-i manipuleze pe senatorii americani, scrie în ediţia de joi celebra revistă, care-l citează pe locotenent colonelul Michael Holmes, şeful Diviziei de Informaţii Operaţionale a armatei americane:

"Treaba mea este să mă joc cu minţile oamenilor, să-i fac pe duşmani să se comporte cum vrem noi (n. r. armata americană). Dar nu am voie să fac asta oamenilor noştri. Dacă îmi ceri să manipulez proprii senatori şi congressmani, deja întreci măsura".

Lista vizitatorilor manipulaţi este lungă, scrie Rolling Stone Magazine. Ea îl include pe şeful Armatei americane, pe şeful departamentului care alocă fondurile de război, pe ambasadorul ceh în Afganistan, precum şi pe cinci senatori, printre care John McCain, şi mai mulţi lideri de opinie din SUA.

Rolling Stone notează că incidentul arată disperarea trupelor americane din Afganistan de a primi fonduri pentru un război în care prezenţa americanilor e tot mai criticată. Conform definiţiei Departamentului de Apărare american, "operaţiunile psihologice", care reprezintă folosirea propagandei şi a tacticilor psihologice, în vederea influenţării gândirii şi a comportamentului, ar trebui folosite exclusiv pe trupe străine şi ostile.

De altfel, lt. gen. Caldwell este un personaj controversat. În trecut, el a militat ca armata să poată folosi Wikipedia şi blogurile, pentru a influenţa mai eficient populaţia americană şi străină. De asemenea, ar fi făcut presiuni pentru a rescrie definiţia pe care Departamentul de Apărare o dă operaţiunilor psihologice, probabil pentru a elimina partea cu "ar trebui folosite exclusiv pe trupe străine şi ostile", dar a eşuat.

Rolling Stone scrie că în ianuarie 2011 Caldwell a cerut administraţiei Obama suplimentarea trupelor din Afganistan cu 70.000 de soldaţi, precum şi două miliarde de dolari, pentru a-i instrui. Dacă va fi aprobată această cerere, costul războiului din Afganistan va ajunge la 11 miliarde de dolari, bani suportaţi de americanii de rând. Iar unul dintre principalii susţinători ai cererii lui Caldwell este senatorul Carl Levin, care a vizitat tabăra din Kabul anul trecut.

0 Comments: