Paradox moldovenesc: Cerere mică pentru credite, rate de dobândă înalte. Vezi cauzele!

miercuri, 23 februarie 2011

Paradox moldovenesc: Cerere mică pentru credite, rate de dobândă înalte. Vezi cauzele!
Foto: business-forum.ro

În Republica Moldova legile economice nu funcţionează nici la nivelul formării preţului la credite. "Legea economiei nu este valabilă şi pentru Moldova, unde ratele reale ale dobînzilor sunt unele dintre cele mai înalte din regiune, iar cererea pentru credite este destul de mică". Explicaţia aparţine analistului Expert-Grup Adrian Lupuşor, care a prezentat astăzi, 23 februarie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, de ce-urile creditelor scumpe din RM.


Creditele bancare sunt scumpe în Moldova, în primul rand din cauza costului înalt al resurselor atrase, determinat la rîndul său de neîncrederea populaţiei în sistemul bancar, şi totodată din cauza marjelor de profit înalte aplicate de bănci. În al doilea rînd, factori determinanţi sunt şi primele mari de risc şi eficienţa scăzută de activitate a băncilor, susţine Adrian Lupuşor.

Oferta de credite este exprimată prin depozitele bancare care formează principala componentă a resurselor bancare. RM se află în topul ţărilor cu cele mai înalte dobînzi la depozitele bancare, fapt ce relevă costul înalt al resurselor atrase de către banci şi respectiv nivelul ridicat al ratelor reale ale dobînzilor la credite, susţine expertul.

De asemenea, în RM, rata de economisire bancară este una din cele mai mici din regiune, în timp ce rata de economisire brută, din contra, este una din cele mai mari. "Aceasta denotă faptul că deşi populaţia dispune de economii, aceasta este reticentă privind plasarea resurselor respective în bănci", explică analistul Adrian Lupuşor.

Dezvoltarea unor produse noi de economisire pe termen lung, extinderea fondului de garantare a depozitelor cu ajutorul unei componente garantate de stat, intensificarea comunicării dintre bănci şi populaţie, precum şi sporirea eficienţei bancare prin concurenţă, sunt cîteva dintre soluţiile sugerate de către expertul Adrian Lupuşor în vederea ieftinirii creditelor în RM şi respectiv creşterii accesibilităţii sectorului real al economiei la resursele creditare.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: