Viaţa poate supravieţui miliarde de ani pe o planetă fără soare

miercuri, 23 februarie 2011

Viaţa poate supravieţui miliarde de ani pe o planetă fără soare
Foto: Alamy

Oamenii de ştiinţă din Chicago au calculat că viaţa poate supravieţui pe o planetă timp de miliarde de ani fără o stea care să furnizeze o sursă directă de căldură. Potrivit studiului astrofizicienilor Dorian Abbot şi Eric Switzer de la Universitatea Chicago, căldura ar veni din descărcarea elementelor radioactive în nucleul planetei.


Căldura aceasta ar fi suficientă pentru a ţine oceanele lichide, sub o pătură groasă de gheaţă care ar acoperi suprafaţa planetei. Stratul de gheaţă ar face suprafaţa de nelocuit, însă viaţa marină ar prospera pentru mult timp.

Oamenii de ştiinţă şi-au denumit descoperirea drept o planetă "lup de stepă", întrucât ei spun că viaţa de acolo ar exista precum "un lup singuratic care se plimbă într-o stepă galactică".

Cercetătorii nu au dorit însă să speculeze ce fel de viaţă ar putea fi descoperită pe o astfel de planetă, dar au precizat că probabil ar fi microscopică.

Studiul s-a concentrat asupra planetelor cu masa de 0,1 - 10 ori mai mare decât a Terrei şi cu caracteristici similare. 

Fenomenul unei planete fără soare apare când aceasta este împinsă de pe orbită, atunci când stelele care trec prin apropiere sau alte planete produc forţe gravitaţionale extreme.

Acest lucru se întâmplă, de obicei, când o planetă mică se află foarte aproape de un gigant gazos. Planeta va îngheţa, însă studiul arată că va dura miliarde de ani până viaţa va muri.

0 Comments: