S.A. „Moldovagaz” vs ANRE: Tariful la gazele naturale nu va fi majorat

joi, 24 februarie 2011

S.A. „Moldovagaz” vs ANRE:  Tariful la gazele naturale nu va fi majorat
Foto: wordpress.com

Preţul la gaz nu va fi majorat. Cel puţin deocamdată. Asta după ce Curtea de Apel de Chişinău a decis să scoată de pe rol cererea S.A. „Moldovagaz” de a anula nouă metodologie a Agenţiei pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în baza căreia a fost calculat noul tarif la gaz.


Potrivit ANRE, instanţa a calificat drept nefondată cererea SA „Moldovagaz” şi a decis că ANRE a procedat corect, iar metodologia în baza căreia a fost calculat tariful la gaz este perfect legală. De cealaltă parte, reprezentanţii furnizorului de gaze spun că aceste declaraţii sunt false, „interpretează vădit eronat încheierea Curţii şi în mod tendenţios duc în eroare opinia publică”. 

SA „Moldovagaz” susţine că Curtea s-a expus doar asupra unor elemente de procedură şi îşi manifestă certidinea că aceste momente procesuale vor fi cu certitudine depăşite şi în timpul cel mai apropiat se va reveni la examinarea esenţei problemei. Furnizorul de gaze declară că dispune de argumente şi probe suficiente pentru a demonstra în instanţă că Metodologia respectivă este abuzivă, neîntemeiată şi contravine legislaţiei în vigoare.

UNIMEDIA precizează că la 26 ianuarie, ANRE a decis majorarea tarifelor pentru gaz cu 12,2% în medie și cu 14,3% - pentru consumatorii de rând. Prin compromis cu Moldovagaz, la aprobarea noilor tarife la gaze, ANRE a acceptat un volum de 32 de milioane de metri cubi pierderi din reţea. Moldovagaz a solicitat spre aprobare un volum de 55 milioane. În prezent consumatorul care utilizează 30 metri cubi de gaze achită un tarif de 5 lei pentru fiecare metru cub, cei care consumă peste 30 metri cubi de gaz achită 5,44 lei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: