Lupu și Filat în competiţie…

miercuri, 23 februarie 2011

Lupu și Filat în competiţie…
Foto: cenusadi.wordpress.com

După mesajul poruncitor a lui Filat către ministrul Economiei şi Comerţului, democratul Valeriu Lazăr (comentat aici), acuzat de complicitate la procesul de majorare “ilegală” a tarifelor la convorbirile telefonice, operate de Moldtelecom, a apărut în vizor spicherul Parlamentului, Marian Lupu. 


Liderul PDM şi-a revărsat nemulţumirea asupra reprezentaţilor instituţiilor de stat (şefi ai agenţiilor de stat, preşedinţi ai comisiilor parlamentare), adunaţi împreună la solicitarea spicherului. Supărat pe motivul “politizării” excesive a structurilor de stat şi a ingerinţelor politice din partea partidelor de la guvernare în activitatea lor, Lupu a încercat să-i transmită lui Filat o replică, mai mult “camuflată” decât frontală.

Convocarea preşedinţilor comisiilor parlamentare pare logică şi se înscrie în atribuţiile directe ale spicherului, dar nu şi cea a agenţiilor de stat, chiar dacă bugetele ultimelor sunt aprobate de către legislativ. Paradoxal, dar Lupu a “certat” funcţionarii publici şi reprezentanţii politici pentru faptul că dau ascultare şi se conformează unor decizii politice terţe, totodată, făcând presiuni anume de ordin politic asupra lor. Mai mult, liderul democrat i-a avertizat că aceştia pot fi obiectul unor discuţii în cadrul Consiliului naţional pentru securitatea, care poate fi reunit de către Lupu, în condiţiile exercitării interimatului pentru funcţia de preşedinte al ţării.

Cazurile lui Filat şi Lupu demonstrează o competiţie între diferite ramuri ale puterii pentru influenţă politică. Orgoliile personale depăşesc cadrul înţelegerilor politice interne şi a angajamentelor externe. Chiar recent, lideri ai grupurilor parlamentare europene în tonuri exaltante au salutat reformarea AIE, încurajând activitatea guvernării şi a premierului moldovean Filat. Din păcate, niciunul din aceşti europeni nu se vor exprima cu aceeaşi pasiune pentru a critica partidele egocentriste, deţinătoare a puterii în stat.

Citește continuarea pe blogul lui Dionis Cenușă... 

sursa: Unimedia

0 Comments: