Pentru promovarea vinurilor moldoveneşti peste hotare vor fi alocaţi 200 mii de euro

sâmbătă, 26 februarie 2011

Pentru promovarea vinurilor moldoveneşti peste hotare vor fi alocaţi 200 mii de euro
Foto: adevarul.es

În anul 2011 producătorii de vinuri din Republica Moldova vizează pieţele-ţintă din Cehia, Germania, Polonia, Ucraina şi China, unde urmează să se desfăşoare ample campanii de promovare a produselor vinicole moldoveneşti. Acţiuni similare vor avea loc, de asemenea, pe piaţa locală, precum şi în România, Ţările Baltice şi Belarus, relatează adevărul.ro.


În Memorandumul privind planul de promovare a vinurilor moldoveneşti în 2011, semnat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare şi Asociaţiile din sectorul viti-vinicol, se arată că pentru realizarea obiectivelor propuse vor fi necesare 200 mii de euro, bani alocaţi din bugetul de stat, bugetele companiilor exportatoare şi din asistenţa proiectelor internaţionale.

UNIMEDIA precizează că în 2010 Rospotrebnadzor a blocat mai mult de 2,2 de milioane de litri de vinuri, coniacuri și vinuri brut din Republica Moldova. Acest volum de vin constituie nici un 1% din exportul total al Republicii Moldova în Rusia, se spune în raportul anual al Serviciului Federal. În total, Moldova a exportat în Federația Rusă peste 117 de milioane de litri de vin, 34 de milioane de litri de coniac şi 157 de milioane de litri de vin brut.

În 2006, Rospotrebnadzor a introdus interdicţia privind importul în Rusia a produselor vinicole din Republica Moldova din motive de securitate şi calitate. 

Ulterior, în vara anului 2007, produsele a peste 40 de companii vinicole moldovenești au trecut expertiza sanitaro-epidemiologică şi livrările pe piața rusă au fost reluate. 

Sursa: UNIMEDIA
 


0 Comments: