Măcel în Libia: Forţele trag în manifestanţi

vineri, 25 februarie 2011

Măcel în Libia: Forţele trag în manifestanţi

"Forţele de ordine au tras asupra manifestanţilor fără distincţie. Sunt morţi pe străzile din Soug Al Jomaa", a afirmat un locuitor al acestui cartier.


Alţi martori din alte cartiere ale suburbiei estice, precum Ben Ashur şi Fashlum, au semnalat focuri de armă asupra "tuturor celor care se află pe stradă".

Un număr de aproximativ 3.400 de cetăţeni europeni au fost deja evacuaţi din Libia, unde se mai află încă 3.600, precum şi un număr neprecizat de cetăţeni UE care au şi naţionalitate libiană, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Operaţiunile de evacuare a cetăţenilor europeni aflaţi în Libia sunt în plină desfăşurare. Maja Kocijancic, purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, a reluat declaraţia făcută vineri dimineaţă, la Budapesta, de Catherine Ashton, potrivit căreia Uniunea Europeană ia în considerare 'măsuri restrictive' pentru a opri cât mai rapid violenţele din Libia.

Ea a adăugat că, la nivelul comunităţii internaţionale, situaţia din Libia este monitorizată cu atenţie. O reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic va avea loc în cursul zilei de vineri, în aceeaşi zi având loc reuniuni, la nivel de ambasadori, ale Consiliului de Securitate al ONU (la New York) şi Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (la Geneva).

NATO şi-a oferit vineri serviciile pentru a coordona, împreună cu Uniunea Europeană, "provocarea extraordinară" pe care o reprezintă operaţiunile de evacuare pe calea aerului şi pe mare a miilor de străini blocaţi în Libia. Douăzeci şi unu dintre cele 27 de state ale UE sunt şi membre ale NATO.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, participă la Budapesta la o reuniune informală a miniştrilor apărării din Uniunea Europeană şi va avea în capitala ungară şi o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe Catherine Ashton, consacrată situaţiei din Libia.

0 Comments: