Febra Oscarurilor urcă paroxistic

sâmbătă, 26 februarie 2011

Febra Oscarurilor urcă paroxistic
Foto: cristyblog.zice.ro

Premiile Oscar, care vor fi acordate duminică seară pentru a 83-a oară sunt cele mai mari rampe de lansare pentru actori şi regizori către onorarii gigantice şi statutul de legendă a filmului. Cele mai multe premii Oscar individuale, patru la număr, au fost câştigate de actriţa Katherine Hepburn şi de regizorul John Ford.


Printre cei cu două Oscar-uri primite se numără Bette Davis, Meryl Streep, Sally Field, Spencer Tracy, Gary Cooper, Robert De Niro, Dustin Hoffman, Daniel Day Lewis, Tom Hanks şi Marlon Brando Oscarurile sunt acordate, din 1929 încoace, de Academia Americană de Film, scrie agenţia Newsin. Aceasta a luat fiinţă la 11 mai 1927, ca organizaţie profesională dedicată avansării artei şi tehnologiilor de producere a filmelor.

În prezent, colegiului electoral al academiei numără peste 5.800 de membri, împărţiţi pe domenii de activitate (actorie, regie, machiaj, imagine etc.), cea mai numeroasă categorie fiind cea care îi desemnează pe actori, respectiv 1.250 de specialişti. Procedura de votare are loc prin corespondenţă şi se desfăşoară pe parcursul a două etape. În prima fază, membrii academiei stabilesc lista nominalizărilor la fiecare categorie în parte, iar apoi, tot prin vot, se aleg câştigătorii.

La prima ediţie a premiilor Academiei Americane de Film, desfăşurată la Roosevelt Hotel de la Hollywood (Los Angeles), cele mai apreciate producţii au fost filmele mute "Wings" şi "Sunrise", distinse cu premiul pentru "Pelicula remarcabilă" şi, respectiv, "Pelicula artistică unică". Tot atunci, studiourile Warner Bros. au fost recompensate pentru ajutorul dat la revoluţionarea industriei prin populara peliculă cu sunet "The Jazz Singer". La a doua ediţie, desfăşurată în 1930, s-a acordat, pentru prima oară, o statuetă, simbolizând Premiul de Merit al Academiei, care a primit apoi denumirea de Oscar. Mary Pickford a fost prima câştigătoare a statuetei pentru cea mai bună actriţă, datorită prestaţiei din filmul "Coquette".

În prezent, trofeul la care râvneşte orice cineast este înalt de 33 de centimetri şi cântăreşte 3,85 kilograme. Statuetele sunt realizate din britanium, un aliaj de cositor-cupru-antimoniu, şi sunt placate cu nichel, cupru, argint şi aur de 24 de karate. Costul de producţie este de aproximativ 18.000 de dolari pentru fiecare statuetă. La bază, aceasta are gravat un număr de serie, iar pe o plăcuţă este scris textul "Statueta nu poate fi vândută, transmisă sau transferată fără a fi, anterior, oferită academiei". Organizatorii au dreptul de preempţiune, prin contract, pentru suma de 10 dolari. În timpul celui de-al doilea război mondial, din cauza crizei de metale şi a fondurilor reduse, premiile au fost realizate din ipsos pictat.

Prima ceremonie televizată a avut loc în 1953, relatează agenţia Newsin, când gazda a fost actorul britanic de comedie Bob Hope, cel care, de altfel, a prezentat de cele mai multe ori decernarea premiilor, la 19 ediţii. Cel mai tânăr câştigător al unui Oscar a fost actriţa Tatum O'Neal, care, în 1973, la vârsta de 10 ani, a impresionat juriul prin rolul din "Paper Moon". Cei mai vârstnici actori distinşi cu premiile Academiei Americane de Film au fost Henry Fonda, în 1982 , atunci în vârstă de 76 de ani, pentru rolul din "On Golden Pond", şi Jessica Tandy, în 1990, la vârsta de 80 de ani, pentru prestaţia din "Driving Miss Daisy".

În 2008, marele câştigător la gala Oscar a fost "The Hurt Locker", care a fost recompensat cu şase statuete, în dauna revoluţionarului SF "Avatar" - filmul cu cel mai mare succes de casă din istoria cinematografiei.

Cinematografia românească nu a înregistrat niciun succes la Oscar. Mai mult, filmele autohtone nu au ajuns nici măcar pe lista nominalizărilor, în ciuda premiilor, nu puţine, câştigate la festivaluri internaţionale.Cel mai aproape de o nominalizare a fost actriţa Maia Morgenstern, creditată multă vreme cu şanse reale de a intra în cursa pentru Oscarul acordat celui mai bun rol secundar feminin, datorită prestaţiei din "The Passion of the Christ" (film regizat de Mel Gibson în 2004). În cele din urmă, însă, Morgenstern nu a fost inclusă pe lista nominalizărilor şi a ratat, astfel, prezenţa la ceremonia din 2005. Anul acesta, România s-a aflat în cursa categoriei Cel mai bun film străin cu "Eu când vreau să fluier, fluier", pelicula lui Florin Şerban distinsă în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin. Aceasta nu a ajuns însă pe lista nominalizărilor, la fel cum s-a întâmplat anul trecut cu "Poliţist, adjectiv" (regizat de Corneliu Porumboiu) şi în 2009 cu "Restul e tăcere" (Nae Caranfil).

În acest an, gala Oscar va avea loc într-o sală impresionantă din Kodak Theater, Los Angeles, informează Newsin. Ceremonia va fi prezentată de actorii americani James Franco şi Anne Hathaway, aceasta din urmă fiind, la 28 de ani, cea mai tânără gazdă a galei Premiilor Academiei Americane de Film. Franco va fi pe scenă şi în postura de nominalizat la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal, datorită prestaţiei din "127 Hours". Zilele trecute, Hathaway a anunţat că nu vrea să glumească pe seama colegilor de breaslă la gala Oscar 2011. Declaraţia a venit după ce, la ceremonia de decernare a Globurilor de Aur de anul acesta, comedianul britanic Ricky Gervais a deschis show-ul cu un monolog în care a ironizat numeroase celebrită?i de la Hollywood. De la distanţă, Gervais i-a dat replica lui Hathaway, scriind un posibil scenariu de prezentare a ceremoniei de acordare a Oscarurilor, după "modelul" celui ironic probat de el la Globurile de Aur.  

Unul dintre momentele interesante ale show-ului de duminică se anunţă a fi prezenţa pe scenă a actriţei Gwyneth Paltrow în postura de cântăreaţă. Ea va interpreta melodia "Coming Home", de pe coloana sonoră a filmului "Country Strong". "The King's Speech", biografia cinematografică a Regelui George al VI-lea - tatăl Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii -, are cele mai multe nominalizări, respectiv 12, la premiile Oscar de anul acesta, urmată de westernul "True Grit", cu 10 nominalizări. Marele câştigător de la gala Globurilor de Aur de anul acesta, filmul "The Social Netwok", a fost nominalizat la opt categorii, la fel ca SF-ul "Inception".

"The King's Speech" este nominalizat inclusiv la categoria Cel mai bun film al anului, alături de "127 Hours", "Black Swan", "The Fighter", "Inception", "The Kids Are All Right", "The Social Network", "Toy Story 3", "True Grit" şi "Winter's Bone". Tot "The King's Speech" a avut cele mai multe nominalizări, şapte, şi la Globurile de Aur 2011, însă nu a plecat acasă decât cu un singur trofeu, acordat actorului britanic Colin Firth. "Toy Story 3" este în cursa şi pentru Oscarul 2011 acordat celui mai bun film de animaţie, la aceeaşi categorie fiind nominalizate "L'illusionniste" şi "How To Train Your Dragon".

Cel mai bun film străin al anului va fi ales dintre "Biutiful" (Mexic), "Kynodontas" (Grecia), "Havnen" (Danemarca), "Incendies" (Canada) şi "Hors-la-loi" (Algeria). La categoria Cel mai bun actor într-un rol principal a fost nominalizat şi Jeff Bridges, pentru "True Grit", după ce starul american a câştigat statueta anul trecut pentru "Crazy Heart". "The King's Speech" este marele favorit al galei Oscar 2011 şi în opinia caselor de pariuri internaţionale. La categoria Cel mai bun film al anului, pelicula are o cotă de câştig de 1,25 (la casa Bet365), ceea ce înseamnă că un pariu de 10 euro, de pildă, poate aduce un câştig net de 2,5 euro. La mare distanţă se află "The Social Netwok", cu o cotă de 5,00.

0 Comments: