Chipurile care detectează cancerul într-o oră

joi, 24 februarie 2011

Chipurile care detectează cancerul într-o oră
Foto: technewsdaily.com

Cercetătorii de la U.S. National Institutes of Health spun că au dezvoltat un microchip care, atașat unui telefon „smart”, poate depista tumorile canceroase în mai puțin de o oră.


Așa-numitul „microNMR chip”, care folosește nanoparticule magnetice pentru a măsura proteinele și alte substanțele din tumori, nu are nevoie de o bucată foarte mare de țesut pentru a pune un diagnostic. În locul măsurilor invazive, biopsia poate făcută printr-o fină aspirație, care extrage celulele din țesuturile „suspecte”.

Cu ajutorul microchipului, care „se lipește” de telefoane „inteligente”, precum iPhone sau Blackberry, cercetătorii au analizat mostre de țesut prelevate de la 50 de pacienți suspecți de cancer și au diagnosticat corect 44 de pacienți în 60 de minute.

 În contrast, prin metodele standard, cancerul se diagnostichează în trei sau mai multe zile, și așa cu o acuratețe de 84%.

Participanții la studiu, cu o medie de vârstă de 64 de ani, erau suspecți de cancer pulmonar, de colon, de pancreas, de ficat și de sân și erau deja programați pentru biopsie clasică, așa că rezultatele testului cu chip au fost ulterior confirmate prin metodele clasice.

Metodele de diagnosticare cu ajutorul chipului s-au dovedit a fi sută la sută corecte. De
altfel, cercetătorii spun că metoda va fi foarte ieftină.

Sursa: evz.ro


0 Comments: