(video) Maşina care poate fi condusă doar cu gândul, creată de cercetători

miercuri, 23 februarie 2011

(video) Maşina care poate fi condusă doar cu gândul, creată de cercetători
Foto: AutoNOMOS

În viitor veţi putea conduce maşina fără a mai pune mâinile pe volan. O echipă de cercetători a creat o maşină care poate fi condusă doar cu gândul. Şoferul îşi spune pe cap un instrument special, creat iniţial pentru jocurile video, care are senzori legaţi de electronica maşinii, prin tehnologia wireless.


Tot ce trebuie el să facă este să gândească stânga sau dreapta sau să meargă mai repede, iar maşina răspunde.

Maşina a fost creată de cercetători germani, care în prezent testează prototipul pentru a vedea dacă va putea fi folosit într-o bună zi pe străzi.

Tehnologia BrainDriver funcţionează cu ajutorul mai multor echipamente instalate pe maşină, precum camere video, radare şi senzori laser care oferă maşinii o perspectivă 3D a împrejurimilor.

Şoferul trebuie să îşi spună un set special pe cap, cu 16 senzori care preiau semnalele electromagnetice ale creierului. Semnalele sunt interpretate de un computer care poate fi "antrenat" să înţeleagă stânga şi dreapta, accelerarea sau frâna.

Proiectul a fost creat de echipa AutoNOMOS, din Grupul de Inteligenţă Artificială de la Universitatea din Berlin. Cercetătorii spun că maşina pe care au testat-o se află abia la început şi că mai au un drum lung de străbătut până când vor ajunge la rezultatele dorite.




0 Comments: