(LIVE) Atmosferă încinsă la ședința convocată de Lazăr. „Moldtelecom este în situație critică”, spune Iurcu

miercuri, 23 februarie 2011

(LIVE) Atmosferă încinsă la ședința convocată de Lazăr. „Moldtelecom este în situație critică”, spune Iurcu
Foto: UNIMEDIA/PrimeTV

(UPDATE, 17.10) Directorul ANRCETI, Sâtnic declară că problema își are rădăcina într-un vid regulator. "În ianuarie 2010, ANPC și-a anulat propria decizie din 2007, prin care constată că MTC are poziție dominantă. În același timp, ANRCETI nu a adoptat o decizie prin care să impună restricții. Astfel, MTC s-a pomenit în situația în care deja nu mai era declarat dominant și avea temeiul să-și modifice tariful", a precizat acesta. La rândul său, Valeriu Lazăr a recunoscut că rebalansarea tarifelor trebuia făcută demult. „Nu știu cît de bine este ales momentul, dar e clar că avem un vid regulator”, a explicat aceasta.



Compania Moldtelecom este în situație critică, suferind pierderi de 280 milioane lei pentru anul 2010. Acesta este motivul care a impus aprobarea noilor tarife pentru telefonia fixă.

Potrivit directorului Moldtelecom, Vitalie Iurcu, în ultimii ani, piața operatorilor mobili s-a dezvoltat, ceea ce a scăzut utilizarea telefoniei fixe, în favoarea celei mobile. Sinecostul unei linii telefonice este de cca 38 de lei, iar cca 80 la sută din actualii abonați achită abonamentul de 5 lei. Astfel, pierderile înregistrate de companie se ridică la 280 milioane lei.

„Anterior, pierderile erau compensate prin convorbirile internaționale și cele de la fix la mobil, dar de câțiva ani, acestea nu mai acoperă cheltuielile. Apare riscul sistării serviciilor telefonice la nivel național”, a spus acesta.

La rândul său, președintele comisiei parlamentare de economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniță cere opinia unei întreprinderi dezinteresate. „Vreau să ma conving că cetățeanul poate dormi liniștit, știind că nu plătește pentru investițiile voastre în televiziune digitală și servicii de internet”.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, spune că vrea să se clarifice în subiect, pentru a putea răspunde premierului, în urma solicitării sale. Acesta a invitat la întâlnire reprezentanții tuturor instituțiilor implicate. Lazăr a dat citire dispoziției premierului, declarând că vor fi discutate toate punctele menționate în text. Referitor la complicitatea Ministerului Economiei cu Moldtelecom, acesta a menționat investigațiile în acest sens țin de sarcina procurorilor.

Știrea se actualizează.



Sursa: UNIMEDIA 
Video: Privesc.eu 


0 Comments: