Cetăţenii străini pot să-şi perfecteze actele necesare la Ghişeul unic de documentare

sâmbătă, 26 februarie 2011

Cetăţenii străini pot să-şi perfecteze actele necesare la Ghişeul unic de documentare
Foto: MAI

Cetăţenii străinii care vor dori să înveţe ori să lucreze în Republica Moldova îşi vor putea perfecta actele de şedere la Ghişeul unic de documentare a străinilor, inaugurat în cadrul Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne. În cadrul acestui Ghişeu, cetăţeanul străin depune cererea şi actele stabilite prin lege, este fotografiat şi i se preia semnătura digitală, după care tot la acest Ghişeu ridică actele de identitate solicitate, proces care va dura 15-30 de zile, de aproape trei ori mai repede decât până în prezent.


În discursul său, ministrul Alexei Roibu a subliniat că deschiderea acestui Ghişeu constituie o acţiune de implementare a practicii europene de documentare a străinilor, fiind un pas important în direcţia realizării angajamentelor asumate în procesul integrării Europene. Prin aplicarea acestei practici se urmăreşte simplificarea procedurii de documentare, care va diminua barierele birocratice şi va duce la creşterea calităţii serviciilor prestate, prin aceasta economisindu-se timpul solicitanţilor. În acelaș timp, această activitate va crea o imagine pozitivă ţării noastre.

Ministrul Afacerilor Interne şi-a exprimat gratitudinea reprezentanţilor corpului diplomatic prezent la eveniment, în special Comunităţii Europene şi Misiunii Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei pentru suportul financiar în realizarea acestui proiect.

Martin WISS, şeful Misiunii Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei, consideră deschiderea Ghişeului unic drept o realizare importantă a Guvernului Republicii Moldova în ascensiunea spre Europa, prin care va facilita documentarea cetăţenilor străini, fapt ce va îmbunătăţi imaginea investiţională a ţării, prin atragerea investiţiilor şi a cadrelor calificate necesare pentru modernizarea ţării.

Din acest moment, solicitantul de obţinere a dreptului de şedere pe teritoriul Republicii Moldova, se va adresa doar la Ghişeul unic al Biroului Migraţie şi Azil, fiind scutit de perfectarea documentelor la Agenţia naţională pentru ocuparea forţei de muncă a MMPSF şi la subdiviziunile Î.S. CRIS „Registru” a MTIC, a subliniat șeful Biroului Migrație și Azil, Liviu Prodan.

De serviciile menţionate pot beneficia:

–străinii sosiţi pentru reîntregirea familiei;
– imigranţii la muncă;
– străinii sosiţi la studii;
– străinii sosiţi pentru activităţi umanitare şi religioase;
– străinii sosiţi pentru tratament medical, balneosanatorial, etc.
– străinii sosiţi în alte scopuri;
– străinii care au primit statut de refugiat;
– străinii beneficiari de protecţie;
– repatriaţii;
– apatrizii.

 

Actualmente, schimbul de informaţii între aceste instituţii este asigurat de către curieri speciali, însă această schemă urmează a fi perfectată prin elaborarea tehnologiei şi a mecanismului de schimb informaţional între instituţiile nominalizate şi se va efectua în format electronic.

Sursa: UNIMEDIA

 


0 Comments: