Reacţia Termocom: Decizia de a opera cu conturile deschise în „VictoriaBank” nu este premeditată, ci o soluţie de scurtă durată

sâmbătă, 26 februarie 2011

Reacţia Termocom: Decizia de a opera cu conturile deschise în „VictoriaBank” nu este premeditată, ci o soluţie de scurtă durată
Foto: Termocom

Decizia SA „Termocom” de a opera cu conturile deschise în BC „VictoriaBank” nu este premeditată, ci o soluţie de scurtă durată în vederea evitării paralizării totale a activităţii întreprinderii. Această este poziţia întreprinderii ce furnizează agentul termic în Capitală, în legătură cu recentele informaţii privind migraţia conturilor unor întreprinderi de la Banca de Economii către o altă bancă comercială.


Potrivit serviciului de presă al întreprinderii,  SA „Termocom” are deschise conturi în mai multe instituţii bancare din Republica Moldova, printre care Banca de Economii, BC „Mobiasbanca”, BC „VictoriaBank”, în vederea exercitării întregului spectru de operaţiuni financiare, precum şi asigurării accesului consumatorilor la achitarea plăţilor pentru consumul facturat.

Mai mult ca atât, din săptămâna curentă şi acest cont este blocat de executorul judecătoresc, Anatolie Chihai, iar potrivit încheierii executorului judecătoresc băncile comerciale sunt obligate să comunice în termen de 10 zile informaţia despre conturile bancare deţinute de SA „Termocom” şi să informeze despre mijloacele financiare ce vor fi transferate în/din adresa debitorilor, să stopeze plăţile, să aplice sechestru pe aceste mijloace băneşti, să menţină sechestru până la încasarea conform ordinelor incasso, ce urmează a fi înaintate ulterior şi stingerii integrale a datoriei în conformitate cu documentul executoriu. 

Potrivit Termocom, trezeşte nedumerire şi atitudinea Băncii de Economii faţă de această situaţie. „Deşi băncile comerciale au refuzat să accepte demersul administratorului insolvabilităţii – dl Dionisie Antocel, Banca de Economii l-a acceptat neîntemeiat. Chiar dacă prin nenumărate scrisori a fost informată de SA „Termocom” privind incorectitudinea aplicării cerinţelor din demersul administratorului asupra plăţilor curente, de la 1 februarie 2011 aceasta a încetat să efectueze careva acte (acţiuni sau inacţiuni de ordinul efectuării decontărilor, plăţilor şi a altor operaţiuni financiare) pe toate conturile deţinute de SA „Termocom” în Banca de Economii”, se arată într-un camonucat ermis presei.

În plus, deşi administraţia SA „Termocom” a încercat în repetate rânduri să efectueze plăţi faţă de SA „CET-1”, SA „CET-2”, „Chişinău-Gaz”, acestea nu au fost acceptate de bancă.

În această situaţie, deşi plăţile consumatorilor continuă a fi încasate şi de Banca de Economii, SA „Termocom” nu poate achita plăţile faţă de furnizori, precum şi alte operaţiuni financiare inerente în activitatea zilnică a întreprinderii.

Sursa: UNIMEDIA

 


0 Comments: