Gaddafi: "Urmaţi-mă sau voi arde Libia!". Martorii vorbesc de mii de morţi

sâmbătă, 26 februarie 2011

Gaddafi:

Muammar Gaddafi a ameninţat, într-o apariţie televizată, că va arde Libia, dacă oamenii continuă să se revolte împotriva sa, relatează Sky News. Într-o apariţie-surpriză la televiziune, Gaddafi a avertizat că este gata să dea semnalul pentru o "baie de sânge" şi le-a cerut susţinătorilor să se pregătească pentru a apăra Libia.


"Vom înfrânge orice tentativă de răsturnare a ţării", le-a spus el susţinătorilor strânşi în Piaţa Verde din Tripoli.

În cea de a patra intervenţie bizară de săptămâna aceasta, Gaddafi le-a cerut susţinătorilor să "danseze, să scandeze", adăugând:"Poporul libian mă iubeşte".

Gaddafi l-a acuzat joi pe liderul al-Qaida, Osama ben Laden, pentru problemele din Libia. Gaddafi este însă tot mai izolat, chiar şi unele zone din Tripoli fiind acum sub controlul opozanţilor.

Fiul lui Muammar Gaddafi, Saif al-Islam, a promis că statul va recăpăta controlul în provinciile din est, preluate de protestatari. "Suntem convinşi că statul va recăpăta controlul asupra oraşelor din est", a spus el, vineri seară, potrivit dpa. El a declarat că primeşte telefoane de la localnici de acolo, mai ales din Benghazi, care se plâng de deteriorarea condiţiilor de trai.

Martorii oculari spun că protestatarii sunt în control în majoritatea oraşelor din est."Fetele nu pot ieşi pe stradă, şcolile sunt închise şi viaţa s-a oprit în loc, pentru că islamiştii au preluta controlul prin forţă", a spus Saif.

El a negat că în atacurile asupra protestatarilor ar fi participat mercenari, după ce martori oculari au spus că mercenari din Ciad, Mali şi alte state africane au fost implicaţi.

Saif a cerut comunităţii internaţionale să trimită o misiune de anchetă în Libia, pentru a se dezminţi astfel "zvonurile" legate de atrocităţi. "Nu ne temem de fapte. Ne temem de zvonuri şi minciuni, pentru că faptele sunt de partea noastră", a subliniat el.

Violenţele din această ţară s-au soldat cu 300 până la 1.000 de morţi, potrivit diverselor surse.

"Violenţele trebuie să înceteze", a afirmat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care, evaluând la 1.000 numărul morţilor, a cerut Consiliului de Securitate să ia măsuri "decisive".

"Vă rog, Naţiunilor Unite, salvaţi Libia", a implorat ambasadorul Libiei la ONU, Mohammed Shalgham, după ce a renunţat la post. "Consiliul de Securitate trebuie să ia acum o decizie reală pentru a opri vărsarea de sânge", a afirmat el.

Prins între opoziţia armată, care afirmă că a eliberat regiunea petrolieră din est, în jurul Benghazi, şi luptele violente din vest, colonelul Gaddafi le-a cerut vineri susţinătorilor săi să se pregătească să "apere Libia", potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică.

"Ne vom lupta şi vom învinge" şi "dacă va fi necesar, vom deschide toate depozitele de arme pentru a înarma tot poporul", a declarat el în faţa mulţimii reunite în Piaţa Verde din Tripoli.

Forţele loiale regimului au deschis focul, vineri, asupra manifestanţilor din capitală, provocând moartea a două persoane în cartierul Fashlum, potrivit unui martor ocular. Televiziunea oficială a dezminţit aceste informaţii.

"Trag asupra civililor neînarmaţi care ies de la rugăciune", a declarat pentru AFP un locuitor din cartierul rezidenţial Ben Ashur.

Susţinătorii "Ghidului", aflat la putere de peste 40 de ani, sunt concentraţi la Tripoli, unde miliţia Khamis dispune de 9.000 de combatanţi, de tancuri şi avioane, potrivit unor informaţii neconfirmate.

În estul ţării, la Tobruk, 1.000 de persoane care arborau drapele ale monarhiei regelui Idriss Senoussi, simbolul insurgenţei, au manifestat. "Libia liberă, Gaddafi afară", "Poporul vrea înlăturarea regimului", au strigat protestatarii.

Musratha, al treilea oraş ca mărime din ţară, situat la 150 de kilometri est de Tripoli, a fost părăsit de susţinătorii lui Kadhafi, dar luptele s-au soldat cu numeroase victime la o bază aeriană învecinată, potrivit unui locuitor.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la realitatea.net


0 Comments: