Fiodor Ghelici atacă consilierii lui Vlad Filat. Consilierul premierului, Victor Lutenco: Vom veni cu explicaţii şi sper ca domnul Ghelici să îşi asume responsabilitate pentru aceste acuzaţii

marți, 2 noiembrie 2010

Fiodor Ghelici atacă consilierii lui Vlad Filat. Consilierul premierului, Victor Lutenco: Vom veni cu explicaţii şi sper ca domnul Ghelici să îşi asume responsabilitate pentru aceste acuzaţii
Foto: info-prim.md

"Scoaterea medicamentelor de pe lista produselor social importante - o mai mare prostie ca asta nu am mai văzut". Declaraţia aparţine preşedintelui asociaţiei "Moldova Mea", Fiodor Ghelici, şi a fost lansată astăzi, 2 noiembrie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă. "Pe cine ascultă Filat? Doar are consilieri sau sunt nişte proşti", a mai spus Ghelici. Acesta nu exclude însă că ar putea fi vorba de un business bun şi nu de o prostie.


Preşedintele asociaţiei "Moldova Mea" susţine că Vlad Filat şi partidul său doresc să lupte cu sărăcia prin limitarea accesului oamenilor săraci la medicamente, care se vor afla în imposibilitatea de a le procura. "Oamenii săraci vor muri şi aşa Moldova va fi fără sărăcie", a spus Fiodor Ghelici. "În calitate de fost membru al PLDM, îmi pare că acest partid e ca un harbuz. Poate au înţelegere cu comuniştii, cine ştie", a spus Ghelici.

"Deşi domnul Ghelici are insuficienţă de diplomaţie în cuvintele care le spune, aceste lucruri sunt adevărate", a comentat în acest context ex-directorul Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie, Igor Căldare. El susţine că decizia de a exclude medicamentele de pe lista produselor social importante nu face decât să omoare electoratul. "Este o hotărâre nepopulară, iar semnatarii ei nici nu au încercat să ne dea explicaţii, măcar unele mincinoase. Au procedat porceşte", a mai adăugat Căldare.

La solicitarea UNIMEDIA, Victor Lutenco, consilierul premierului Vlad Filat, a declarat că decizia de a scoate medicamentele din lista produselor social importante se cerea deja de mai mult timp, pentru că vine în contradicţie cu alte două reglementări legislative. Este vorba despre legea privind activitate farmaceutică, care spune că "la formarea preţurilor pentru medicamente se admite aplicarea unui adaos comercial de până la 40% la preţul liber de livrare al producătorului autohton sau la preţul de achiziţie de la  producătorul (distribuitorul) de peste hotare, din care până la 15% pentru agenţii economici care importă medicamente, indiferent de numărul de intermediari şi până la 25% pentru farmacii". Cea de-a două reglementare legislativă enunţată de Lutenco este Regulamentul cu privire la modul de aprobare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente, din 22 iunie 2010.

În plus, consilierul a menţionat că, în cadrul Ministerului Sănătăţii, a fost creat un birou special de monitorizare a modului cum se formează preţurile pe piaţa farmaceutică. "În baza noilor reglementări intrate în vigoare au fost supuse monitorizării deja 90% din denumirile de medicamente. În urma acestor observări documentate și implementarea măsurilor de control ale guvernului, preţurile la anumite produse, în special cele mai costisitoare, se vor reduce cu până la 50%", a explicat Victor Lutenco. "În scurt timp vom oferi publicului larg mai multe detalii la acest subiect. În momentul în care vom veni cu aceste explicaţii, sper ca domnul Ghelici, dacă dă dovadă de verticalitate, îşi va asuma responsabilitatea pentru toate afirmațiile și acuzațiile formulate", a spus consilierul premierului Vlad Filat.

sursa: Unimedia

0 Comments: